Započnite svoje kripto trgovanje s DEMO računom
cardano digital currency ada in gold coins on a
cardano digital currency ada in gold coins on a

Cardano (ADA) kriptovaluta: Novosti & Cijene u 2023

Last updated:

Cardano (ADA) je jedna od vodećih kriptovaluta na tržištu koja privlači sve veću pozornost tradera, investitora i zajednice diljem svijeta. Kao decentralizirana blockchain platforma, Cardano se ističe svojom inovativnom tehnologijom i obećava revoluciju u načinu na koji se transakcije obavljaju i digitalni sustavi funkcioniraju.

U ovom članku ćemo istražiti Cardano (ADA) kriptovalutu i detaljno proučiti njezine ključne značajke, tehnologiju i mogućnosti. Otkrit ćemo zašto Cardano privlači pažnju tradera i investitora te kako se pozicionira u sve većem svijetu kriptovaluta. Bez obzira na to jeste li već upoznati s Cardanom ili tek istražujete ove inovativne digitalne valute, ovaj članak će vam pružiti sveobuhvatan uvid u svijet Cardano (ADA) kriptovalute.

Što je Cardano (ADA)?

Cardano (ADA) je decentralizirana blockchain platforma i kriptovaluta koja se temelji na znanstvenim istraživanjima i peer-reviewed pristupu. Cardano se razvija kao otvorena i održiva platforma koja pruža sigurno i skalabilno okruženje za izgradnju decentraliziranih aplikacija i pametnih ugovora.

Što je Cardano (ADA)?

Cardano je osmišljen kako bi riješio nekoliko ključnih izazova s kojima se susreću mnoge druge blockchain platforme, uključujući skalabilnost, održivost, sigurnost i interoperabilnost. Njegova tehnologija se temelji na dokazima o sudjelovanju (Proof of Stake), što omogućuje brže transakcije, smanjuje energetsku potrošnju i otvara mogućnosti za široku decentralizaciju.

ADA, kriptovaluta koja pokreće Cardano, ima svoju ulogu kao sredstvo razmjene i poticaj za sudionike na mreži. ADA se može koristiti za trgovanje, sudjelovanje u stakingu, glasanje o protokolnim promjenama i financiranje projekata na platformi.

Cardano je poznat po svojem timu stručnjaka i suradnji s akademskim institucijama diljem svijeta. Njegova vizija je stvoriti održivu i pravednu globalnu financijsku infrastrukturu koja će promicati financijsku inkluziju i pružiti sigurno okruženje za inovaciju.

Povijest Cardana

Cardano je osnovan 2015. godine kao projekt koji je inicirao IOHK (Input Output Hong Kong) pod vodstvom Charlesa Hoskinsona, suosnivača Ethereum platforme. Cilj je bio stvoriti naprednu blockchain platformu koja će riješiti neke od najvećih izazova u kripto industriji.

Razvoj Cardano platforme započeo je kroz temeljita znanstvena istraživanja i akademsku suradnju s prestižnim sveučilištima. Cardano se temelji na formalnim metodama i peer-reviewed znanstvenim radovima kako bi se osigurala sigurnost i pouzdanost platforme.

Što je Cardano (ADA)?

U rujnu 2017. godine, Cardano je lansirao svoju prvu fazu razvoja, poznatu kao Byron. Ova faza omogućila je korisnicima slanje i primanje ADA tokena te je uspostavila temeljnu infrastrukturu za budući razvoj.

U kasnijim fazama razvoja, Cardano je prešao na svoju drugu fazu, poznatu kao Shelley, koja je omogućila decentralizaciju mreže putem Proof of Stake (PoS) konsenzualnog mehanizma. Ova faza je bila ključna za otvaranje mogućnosti sudjelovanja korisnika putem stakinga, odnosno blokiranja ADA tokena radi podrške mreži i zarađivanja nagrada.

Nakon faze Goguen, koja se fokusirala na integraciju pametnih ugovora i razvoj decentraliziranih aplikacija (dApp) na platformi i faze Basho, trenutno je u fazi Voltaire i očekuje se da će ova faza donijeti širok spektar mogućnosti za razvoj i usvajanje aplikacija unutar Cardano ekosustava.

Cardano je nastavio razvijati i nadograđivati svoju platformu, s ciljem pružanja sigurnog, skalabilnog i održivog okruženja za izgradnju budućnosti financijskih sustava. Sa sve većim interesom zajednice i suradnjom s vladama i institucijama diljem svijeta, Cardano nastoji postati ključni igrač u svjetskom financijskom pejzažu.

Karakteristike Cardano kriptovalute

Razvijena s ciljem da pruži sigurnost, skalabilnost i održivost, Cardano je privukao pažnju ulagača i tehnoloških entuzijasta diljem svijeta. Od inovativne tehnologije do usmjerenosti na sigurnost i održivost, otkrijte zašto Cardano izaziva interes i dobiva priznanje u kripto svijetu.

Cardano - Proof of Stake (PoS) mehanizam

Proof of Stake (PoS)

Cardano koristi PoS konsenzusni mehanizam za provjeru transakcija i sigurnost mreže. PoS omogućuje korisnicima da sudjeluju u procesu verifikacije transakcija i stvaranju novih blokova putem stavljanja ADA tokena na staking. Ovaj mehanizam smanjuje energetsku potrošnju u usporedbi s Proof of Work (PoW) modelom, što čini Cardano ekološki prihvatljivijim.

Skalabilnost

Cardano je osmišljen da bude skalabilna blockchain platforma koja može podržavati veliki broj transakcija. Protokol Cardano koristi višeslojni dizajn kako bi poboljšao performanse i omogućio veću brzinu transakcija. Osim toga, Cardano je razvio protokol Ouroboros koji pruža sigurnost i omogućuje horizontalno skaliranje mreže.

Interoperabilnost

Cardano je usmjeren na interoperabilnost s drugim blockchain platformama, što omogućuje razmjenu podataka i interoperabilnost između različitih blockchain mreža. Ovo potiče suradnju i integraciju među različitim projektima, stvarajući širi ekosustav za razvoj aplikacija.

Pametni ugovori

Cardano je razvio vlastiti programski jezik, nazvan Plutus, koji omogućuje izgradnju i izvršavanje pametnih ugovora. Pametni ugovori omogućuju automatizaciju i transparentnost u transakcijama i mogu se koristiti za različite svrhe, uključujući financijske usluge, nekretnine, upravljanje identitetom i mnoge druge. Cardano pridaje veliku važnost sigurnosti pametnih ugovora i temelji ih na formalnim provjerama kako bi osigurao njihovu pouzdanost.

Održivost

Cardano je usredotočen na održivost i usvajanje dugoročnog pristupa u razvoju blockchaina. Njegova arhitektura omogućuje poboljšanja i nadogradnje bez narušavanja kompatibilnosti ili sigurnosti mreže. Cardano također provodi provjere trećih strana kako bi osigurao kvalitetu i sigurnost svoje tehnologije.

Akademski pristup

Cardano je poznat po svojoj suradnji s akademskim institucijama i znanstvenim istraživanjima. Tim iza Cardana nastoji primijeniti najnovija istraživanja i pristupe kako bi osigurao sigurnost, skalabilnost i pouzdanost platforme. Akademski pristup osigurava da Cardano koristi temelje znanosti i inženjeringa u razvoju svoje tehnologije.

Cardano (ADA) Tehnologija

Tehnologija

Cardano (ADA) se ističe po svom tehnološkom pristupu, suradnji s vladama i institucijama te cilju stvaranja održive i pravedne globalne financijske infrastrukture. Ove karakteristike čine Cardano jednom od vodećih kriptovaluta koja privlači pažnju trgovaca i ulagača diljem svijeta. Tehnologija iza Cardano kriptovalute temelji se na inovativnim pristupima i naprednim tehnološkim rješenjima.

Ouroboros

Ouroboros je konsenzus protokol koji koristi Proof of Stake (PoS) mehanizam. Ovaj protokol omogućuje provjeru i potvrdu transakcija u mreži. Ouroboros je prvi konsenzus protokol koji je matematički dokazan kao siguran i otporan na napade.

Haskell

Cardano koristi Haskell, funkcionalni programski jezik, za razvoj svoje platforme. Haskell je odabran zbog svoje sigurnosti, izražajnosti i mogućnosti provođenja formalnih provjera. Korištenje Haskell-a pridonosi sigurnosti i pouzdanosti Cardano ekosustava.

Plutus

Plutus je programski jezik koji je razvijen posebno za pametne ugovore na Cardano platformi. Plutus koristi Haskell kao svoju temeljnu jezičnu strukturu, što omogućuje razvoj složenih i sigurnih pametnih ugovora na Cardano mreži.

Cardano Settlement Layer (CSL)

CSL je sloj Cardano blockchaina koji se bavi procesuiranjem i verifikacijom transakcija ADA tokena. Ovaj sloj osigurava sigurnost i integritet financijskih transakcija na Cardano mreži.

Cardano Computational Layer (CCL)

CCL je sloj koji je dizajniran za izvršavanje pametnih ugovora i decentraliziranih aplikacija (dApp). CCL omogućuje programerima da razvijaju i izvršavaju sofisticirane pametne ugovore na Cardano platformi.

Cardano ADA - Daedalus novčanik

Daedalus novčanik

Daedalus je službeni novčanik (wallet) Cardano mreže koji omogućuje korisnicima sigurno pohranjivanje i upravljanje svojim ADA tokenima. Novčanik je razvijen s fokusom na sigurnost i korisničko iskustvo.

Vrijednost

Vrijednost Cardano kriptovalute (ADA) je podložna promjenama i ovisi o mnogim čimbenicima. Često varira u skladu s općim tržišnim trendovima kriptovaluta. Ako je tržište povoljno i postoji velika potražnja za kriptovalutama, to može pozitivno utjecati na vrijednost ADA tokena. S druge strane, negativni trendovi i pad tržišta mogu dovesti do smanjenja vrijednosti.

Tehnološki napredak i postignuća na Cardano platformi također mogu utjecati na percepciju vrijednosti ADA tokena. Ako Cardano postiže napredak u razvoju i implementaciji novih značajki, tehnologija ili rješenja koja povećavaju privlačnost platforme, to može pozitivno utjecati na vrijednost kriptovalute.

Daedalus novčanik

Staking, odnosno blokiranje ADA tokena radi podrške mreži i zarađivanja nagrada, također može utjecati na vrijednost kriptovalute. Veća korisnička aktivnost u smislu stakinga i sudjelovanja u mreži može povećati potražnju za ADA tokenima i time pozitivno utjecati na cijenu. Regulatorni okvir i pravni status kriptovaluta općenito mogu imati utjecaj na njihovu vrijednost. Promjene u regulacijama i zakonima koji se odnose na kriptovalute, kao i stajališta vlada i institucija prema njima, mogu utjecati na povjerenje investitora i trgovaca te na kretanje cijena.

Partnerstva i suradnje

Cardano (ADA) je uspostavio niz partnerstava i suradnji s različitim projektima, tvrtkama i institucijama diljem svijeta. Ova partnerstva pružaju podršku, otvaraju nova tržišta i pridonose daljnjem razvoju i usvajanju Cardano platforme.

IOHK, tvrtka koja stoji iza razvoja Cardano, uspostavila je suradnju s različitim vladama i institucijama diljem svijeta. Primjerice, surađivali su s etiopskom vladom na implementaciji blockchain tehnologije u nacionalne infrastrukturne projekte. Također su uspostavili partnerstvo s Georgijskim sveučilištem za obuku budućih blockchain stručnjaka.

Emurgo, jedna od tvrtki uključenih u Cardano ekosustav, uspostavila je suradnje s različitim tvrtkama kako bi promovirala usvajanje Cardano tehnologije. Primjerice, Emurgo je uspostavio partnerstvo s Ergo Foundation kako bi istraživali mogućnosti interoperabilnosti između Cardano i Ergo blockchaina.

Cardano je poznat i po svojoj suradnji s raznim akademskim institucijama. Tim iza Cardana provodi istraživanja i surađuje s vodećim sveučilištima kako bi primijenili najnovija znanstvena otkrića u razvoju platforme. Primjerice, Cardano je surađivao s laboratorijem Blockchain Technology Lab na Sveučilištu Edinburgh radi unapređenja tehnologije i sigurnosti mreže.

Cardano također surađuje s drugim blockchain projektima kako bi potaknuo interoperabilnost i razmjenu podataka između različitih platformi. Primjerice, Cardano je partner s projektom Ergo kako bi istražili mogućnosti suradnje na polju pametnih ugovora i razvoja decentraliziranih aplikacija.

cryptocurrency & tokens

Tokenomika

Tokenomika se odnosi na ekonomski model i strukturu kriptovalute ili tokena. Uključuje aspekte poput opskrbe tokena, raspodjele, upotrebe, ekonomskih poticaja i politika koje upravljaju tim procesima. Tokenomika ima ključnu ulogu u oblikovanju vrijednosti i funkcionalnosti kriptovalute te utječe na njezinu dugoročnu održivost.

Kada govorimo o Cardano (ADA) kriptovaluti, Cardano ima cilj postići održivost i pravednost u tokenomici. Kroz svoje politike, Cardano promiče raspodjelu tokena na način koji potiče širu uključenost i sprječava koncentraciju posjedovanja u nekoliko ruku. Također, politike su usmjerene na održavanje stabilnosti mreže i održavanje povjerenja korisnika.

Ukupna opskrba ADA tokena je ograničena na 45 milijardi tokena. Međutim, tokom inicijalne faze distribucije, opskrba se postupno povećava kako bi se osigurala stabilnost i raznolikost sudionika u mreži. Cardano koristi Proof of Stake (PoS) konsenzusni mehanizam, što omogućuje vlasnicima ADA tokena da sudjeluju u stvaranju novih blokova i sigurnosti mreže putem stakinga. Kao nagradu za staking, vlasnici ADA tokena dobivaju dodatne ADA tokene.

ADA token se koristi za razne svrhe unutar Cardano ekosustava, a uključuje plaćanje naknada za transakcije i sudjelovanje u glasanju o promjenama u protokolu. Također se očekuje da će ADA token biti korišten za izgradnju i izvršavanje pametnih ugovora na Cardano platformi.

Cardano nudi ekonomske poticaje za sudjelovanje u mreži i održavanje ADA tokena. Vlasnici ADA tokena mogu zarađivati ​​nagrade kroz staking i sudjelovanje u sustavu. Ovi poticaji potiču sudjelovanje i podržavaju sigurnost i stabilnost mreže.

Cardano cijena

Cardano cijena

Cijena Cardano kriptovalute (ADA) je promjenjiva i podložna tržišnim uvjetima i faktorima ponude i potražnje. Cijena ADA tokena se mijenja tijekom vremena, uključujući dnevne, tjedne i mjesečne fluktuacije, a trenutnu cijenu ADA tokena možete pratiti na različitim kriptovalutnim burzama ili na financijskim platformama koje pružaju informacije o cijenama kriptovaluta.

Važno je napomenuti da ulaganje u kriptovalute nosi rizik i cijena ADA tokena može varirati zbog različitih faktora kao što su tržišne promjene, Cardano novosti, regulativni okviri, usvajanje tehnologije i drugi vanjski čimbenici. Prije donošenja odluke o ulaganju u ADA token ili bilo koju drugu kriptovalutu, preporučuje se obavljanje vlastitog istraživanja i konzultacija s financijskim stručnjacima.

Što utječe na cijenu

Cijena ADA tokena često je povezana s općim tržišnim trendovima kriptovaluta. Ako postoji pozitivno raspoloženje na tržištu kriptovaluta i povećana potražnja za kriptovalutama, to može pozitivno utjecati na cijenu ADA tokena. S druge strane, negativni trendovi ili pad tržišta mogu dovesti do smanjenja cijene. Visok volumen trgovanja ADA tokenom također može utjecati na cijenu. Veći interes i aktivnost trgovanja mogu dovesti do povećanja cijene, dok manji volumen trgovanja može dovesti do stabilnije ili niže cijene.

Tehnološki napredak i postignuća na Cardano platformi mogu utjecati na percepciju vrijednosti ADA tokena. Ako Cardano postiže napredak u razvoju i implementaciji novih značajki, tehnologija ili rješenja koja poboljšavaju privlačnost platforme, to može pozitivno utjecati na cijenu kriptovalute. Partnerstva i suradnje s drugim projektima, tvrtkama ili institucijama mogu pružiti dodatnu podršku i prepoznavanje Cardano platformi. Takva partnerstva mogu stvoriti povjerenje i vjerodostojnost, što može imati pozitivan utjecaj na cijenu ADA tokena.

Koliko će Cardano vrijediti u budućnosti

Buduća vrijednost Cardano kriptovalute (ADA) je teško predvidjeti, budući da ovisi o mnogim čimbenicima koji su izvan naše kontrole. Cardano vrijednost može se mijenjati zbog tržišnih uvjeta, tehnoloških inovacija, regulatornih promjena, usvajanja kriptovaluta i drugih vanjskih faktora.

Važno je napomenuti da ulaganje u kriptovalute nosi visoki rizik. Kretanje cijene ADA tokena u budućnosti može biti nepredvidljivo i podložno velikim fluktuacijama. Stoga je važno provesti vlastito istraživanje, pratiti relevantne vijesti i analize i konzultirati se s financijskim stručnjacima prije donošenja bilo kakvih investicijskih odluka.

Preporučuje se usredotočiti se na dugoročnu perspektivu i razumijevanje temeljnih faktora koji utječu na Cardano i kripto tržište općenito. Kao i kod bilo koje investicije, nema sigurnog načina predviđanja budućnosti.

Tim i zajednica

Cardano kriptovaluta (ADA) ima snažnu zajednicu i tim stručnjaka koji stoje iza projekta. Evo pregleda tima i zajednice iza ADA-e:

Cardano kriptovaluta (ADA) ima snažnu zajednicu i tim stručnjaka koji stoje iza projekta

●   IOHK (Input Output Hong Kong) – IOHK je tvrtka koju je osnovao Charles Hoskinson, suosnivač Ethereum blockchaina. IOHK je odgovoran za razvoj Cardano platforme i vodeći je tim koji je angažiran na implementaciji tehnoloških inovacija i unapređenju protokola. Tim IOHK-a uključuje stručnjake iz područja kriptografije, računalnih znanosti i blockchain tehnologije.

●   Emurgo – druga tvrtka koja je uključena u Cardano ekosustav. Emurgo je zadužen za komercijalizaciju i podršku usvajanju Cardano platforme. Tim Emurgoa surađuje s tvrtkama i institucijama kako bi promovirao korištenje Cardano tehnologije i razvijao nove poslovne primjene.

●   Cardano Foundation – neprofitna organizacija koja podržava razvoj i usvajanje Cardano platforme. Njihova uloga je promoviranje istraživanja, obrazovanja i suradnje u vezi s Cardano tehnologijom. Cardano Foundation također sudjeluje u regulativnim i industrijskim inicijativama kako bi podržala rast kripto industrije.

Cardano ima veliku i aktivnu zajednicu diljem svijeta, a uključuje razvojne programere, entuzijaste, tradere, korisnike i druge koji pridonose razvoju i usvajanju platforme. Zajednica sudjeluje u procesu donošenja odluka kroz glasanja i rasprave o nadogradnjama i promjenama u protokolu. Cardano također potiče razvojne timove da sudjeluju u stvaranju i inovaciji na platformi putem natječaja i potpora.

Cardano platforma - Sigurnost i transparentnost

Sigurnost i transparentnost

Sigurnost i transparentnost su ključni principi koji se provode u Cardano blockchain platformi. Cardano platforma je dizajnirana s naglaskom na sigurnost. Kako bi se osigurala visoka razina sigurnosti, Cardano koristi Proof of Stake (PoS) konsenzusni mehanizam, koji se naziva Ouroboros. Ovaj mehanizam osigurava da transakcije budu valjane i da mreža bude zaštićena od napada. Ouroboros algoritam je temeljito provjeren i verificiran od strane stručnjaka iz kriptografije.

Cardano platforma također promiče visoku razinu transparentnosti. Svi aspekti protokola, uključujući nadogradnje i promjene, su transparentno raspravljani i glasani od strane zajednice. To se postiže kroz sustav “Cardano Improvement Proposals” (CIPs), gdje članovi zajednice mogu predlagati i raspravljati o promjenama u protokolu. Transparentnost omogućuje da odluke budu donesene demokratski i da svi sudionici imaju uvid u procese i promjene u mreži.

Cardano platforma se temelji na znanstvenom pristupu. Sve nadogradnje i promjene u protokolu prolaze kroz stroge procese provjere koda. Ovo osigurava da softver bude kvalitetan, stabilan i siguran za korištenje. Provjera koda provodi se od strane stručnjaka iz područja računalnih znanosti i kriptografije.

Sigurnost i transparentnost u Cardano platformi pomažu u izgradnji povjerenja korisnika. Kroz transparentnost procesa, odluka i protokola, korisnici mogu biti sigurni da su uključeni u razvoj platforme i da su njihovi interesi zaštićeni. Sigurna i transparentna platforma pomaže u stvaranju povjerenja među sudionicima u mreži.

Gdje i kako kupiti Cardano?

Gdje i kako kupiti Cardano?

Za kupnju Cardano (ADA) kriptovalute, možete slijediti sljedeće korake:

  1. Odaberite burzu – prvi korak je odabrati pouzdanu i sigurnu kriptovalutnu burzu na kojoj možete kupiti Cardano. Neke popularne burze koje podržavaju ADA su Binance, Coinbase, Kraken, Bitfinex i Bittrex. Važno je provjeriti dostupnost ADA tokena na odabranoj burzi i provjeriti uvjete trgovanja.
  2. Registrirajte se na burzi – nakon odabira burze, morat ćete se registrirati na platformi. Ovaj proces uključuje stvaranje korisničkog računa, pružanje osobnih podataka i provjeru identiteta u skladu s protokolima KYC (Know Your Customer).
  3. Uplata sredstava – nakon što se registrirate, trebat ćete financirati svoj račun na burzi. Većina burzi podržava depozit fiat valuta (poput američkih dolara ili eura) ili kriptovaluta (poput Bitcoina ili Ethereuma). Provjerite dostupne opcije financiranja na vašoj odabranoj burzi.
  4. Kupite Cardano – nakon uplate, možete započeti kupnju Cardano kriptovalute. Na burzi pronađite ADA par s vašom fiat valutom ili drugom kriptovalutom i izvršite kupnju prema željenom iznosu.
  5. Spremite svoje ADA tokene – nakon kupnje ADA tokena, preporučuje se pohranjivanje tokena na sigurnom novčaniku. Možete odabrati između “hot” novčanika (koji su povezani s internetom) ili “cold” novčanika (koji su izvan mreže). Cold novčanici poput hardverskih novčanika pružaju veću razinu sigurnosti za dugoročno pohranjivanje vaših ADA tokena.

Zaključak

Zaključno, Cardano (ADA) je inovativna kriptovaluta koja se temelji na naprednoj tehnologiji i ima ambiciozne ciljeve. Kao platforma, Cardano pruža brojne karakteristike i prednosti, uključujući visoku sigurnost, skalabilnost i transparentnost. Tim i zajednica iza Cardana kontinuirano rade na poboljšanju platforme i razvoju novih funkcionalnosti.

Ako razmišljate o ulaganju u Cardano, važno je uzeti u obzir činjenicu da su kriptovalute visokorizična sredstva. Cijena ADA tokena može biti podložna velikim fluktuacijama, a ulaganje u kriptovalute nosi inherentne rizike.

No, Cardano predstavlja jedan od brojnih projekata u kripto industriji koji ima svoje specifičnosti i obećanja. Ukoliko ste zainteresirani za ulaganje u Cardano, preporučuje se dublje istraživanje i informiranje o tome kako ta kriptovaluta funkcionira te kako se uklapa u vašu investicijsku strategiju i ciljeve.

FAQ

Što je Cardano (ADA)?

Cardano je decentralizirana blockchain platforma koja podržava izgradnju i izvršavanje složenih i održivih aplikacija. ADA je kriptovaluta koja pokreće Cardano mrežu.

Kako mogu kupiti Cardano (ADA)?

Da biste kupili Cardano (ADA), trebate se registrirati na burzi koja podržava ADA i financirati svoj račun. Zatim možete izvršiti kupnju ADA tokena na toj burzi.

Gdje mogu pohraniti svoje ADA tokene?

ADA tokene možete pohraniti u novčanicima (walletima) koji podržavaju Cardano mrežu. Možete odabrati između “hot” novčanika (koji su povezani s internetom) ili “cold” novčanika (koji su izvan mreže) za veću sigurnost.

Koje su prednosti Cardano platforme u usporedbi s drugim blockchain platformama?

Cardano se ističe po svojoj skalabilnosti, sigurnosti i transparentnosti. Osim toga, Cardano koristi Proof of Stake (PoS) konsenzusni mehanizam, što omogućava veću energetsku učinkovitost i manje potrošnje energije u usporedbi s drugim platformama koje koriste Proof of Work (PoW).

Napomena: Uzmite u obzir da su odgovori na ova pitanja općeniti i mogu se mijenjati tijekom vremena. Prije donošenja bilo kakvih odluka o trgovanju ili ulaganju, preporučuje se obavljanje vlastitog istraživanja i konzultacija s financijskim stručnjacima.


Pobjednici x

Počnite odmah trgovati