Započnite svoje kripto trgovanje s DEMO računom
gold bitcoin coin
gold bitcoin coin

Oprema za rudarenje Bitcoina i Ethereum 2023

Osim što moraju pratiti kretanje vrijednosti kriptovaluta na tržištu, bitno je da se prati i oprema za rudarenje Bitcoina i Ethereum. Oprema za rudarenje izvodi potrebne račune za stvaranje novih mrežnih blokova, te tijekom procesa proizvodi nove jedinice koje tvore dobit rudarima. Trenutačno su najpopularnije kriptovalute za rudarenje Bitcoin, Ethereum i Litecoin.

Oprema za rudarenje Bitcoina i Ethereum 2023

Računalo za rudarenje kriptovaluta

Računalo za rudarenje, odnosno oprema za rudarenje bitcoina ovisi o načinu rudarenja. Postoje tri glavne kategorije;

–          Samostalno rudarenje

–          Rudarenje u bazenima (‘pools’)

–          Rudarenje u oblaku

Samostalno rudarenje bitcoina ili ethera podrazumijeva samostalno stvaranje blokova bez uključivanja drugih sudionika u cijeli proces. U slučaju da odlučite za ovu opciju, rudarstvo će zahtjevati novu, moćnu, te vrlo skupu opremu. Tijekom prvih godina pojave kriptovaluta je ova metoda imala vrlo visoku profitabilnost, te je povrat troškova bio svega 1 ili 2 mjeseca. No, uz kako su kriptovalute postale sve složenije, postalo je potrebno pronaći i druge načine rudarenja.

Što se tiče rudarenja u bazenima, radi se o okupljanju grupe ljudi u svrhu zajedničkog rudarenja kriptovalute. Nakon što se dobije nagrada, ona se dijeli na sve sudionike bazena. Dijeli se razmjerno osiguranoj računalnoj snazi. Više opreme znači i veći prihod, te je trenutačno ovakav način rudarenja i najpopularniji, te najisplativiji. Kupiti dovoljno opreme za samostalno rudarenje u današnje vrijeme je vrlo velika investicija.

Rudarenje u oblaku je dosta drugačije od prva dva načina rudarenja. U principu, ovdje se radi o najmu opreme u posebnim uslugama – na određeno vrijeme. Iznajmljena oprema se koristi u svrhu rudarenje kriptovalute, te se dobivena nagrada dijeli na korisnike.

Osim toga, kriptovalutama se može i trgovati. Platforme kao što je primjerice, fortrade.com, mogu pomoći u ostvarivanju dobiti od kriptovaluta bez rudarenja. Naravno, ovdje je bitno imati i dobar početni kapital.

Uređaji za rudarenje bitcoina

Rudarenje se može izvoditi uz pomoć sljedećih uređaja;

–          Video kartice – Što ih je više, to je rudarenje bitcoina, odnsono rudarenje kriptovaluta aktivnije.

–          ASIC rudari – Ovo su posebni čipovi koji imaju veliku procesorsku snagu. No, mala je vjerojatnost da će biti prikladni za stvoriti domaću farmu jer im je cijena vrlo visoka.

–          FPGA –  Posebni moduli koji su daleko učinkovitiji od video kartica, no rijeđe se koriste jer im je međusobna sinkronizacija dosta loša. Također su skloni kvarovima, te im je cijena dosta visoka.

gold and silver metallic bitcoins on electronic ci utc
gold and silver metallic bitcoins on electronic ci utc

Koliko košta oprema za rudarenje Bitcoina?

Prije su se troškovi kretali od nekakvih 1000 američkih dolara pa na više. Kako bi se nabavila kvalitetna oprema za rudarenje Bitcoina 2023., trebat će puno veće svote. Primjerice, jedan dobar procesor košta oko 350 dolara, ASIC rudar se kreće od 1000 dolara pa na više, te je video kartica 200 dolara. Uvijek se mogu nabaviti i rabljeni dijelovi kako bi uštedjeli na opremi.

Kako izabrati opremu za bitcoin rudarenje?

Rudarenje kriptovaluta isplativost ima samo u slučaju da imate opremu koja će biti u stanju izvesti zahtjevne računalske operacije. Za zaradu virtualnih kovanica potrebna je sljedeća oprema;

–          CPU

–          Video kartica (nekoliko ploča u isto vrijeme)

–          Primjereni sustav hlađenja

–          Tvrdi disk koji ima puno memorije

–          Produžni kabeli za uspon (kako bi se moglo spojiti grupe video kartica)

Proizvođači opreme za kripto rudarenje

Mogu se koristiti gotovi ASIC rudari ili farme. Neki od poznatijih proizvođača opreme za rudanje su;

–          Za video kartice – ATI, AFOX, GIGABYTE, Nvidia, MS, Sapph, Palit

–          Za matične ploče – BIOSTAR, ASUS, GIGABYTE, ASRock, MSI

–          Za procesore – Intel Pentium, Intel Core i33, AMD FX, Athlon, Ryzen

–          Za napajanje – DeepCool, GreenVision, Chieftec, Dell

–          Za Winchesters – Samsung, Kingston, Golden Memory, Leven, PQI

Proizvođači opreme za kripto rudarenje

Rudarenje kriptovaluta isplativost – u odnosu na opremu

Rudarenje bitcoina, rudarenje ethereum ili bilo koje druge kriptovalute traži dosta kompliciranu opremu i veliku potrošnju električne energije. Iz tog razloga je važno obratiti pozornost i na cijenu te pouzdanost proizvoda. Rudari se obično odlučuju za Nvidia ili ATI Radeon grafičke kartice, što je neki najbolji omjer cijene i kvalitete. Uz te troškove se mora i ubrojiti trošak električne energije koji smo spomenuli maloprije, kako bi dobili realnu sliku profita.

Osim video kartica, tu je i napajanje koje bi trebalo imati kapacitet od 1,2 kW na više. Matične ploče bi trebale imati dovoljan broj PCI utora kako bi se mogle ugraditi video kartice. U slučaju da ima puno GPU-a, za njih će se raditi posebni stalci te instalirati ventilatori koji će osigurati pravilno raspoređeno hlađenje.

Najviše se preporučuje koristiti čvrste diskove kao SSD. Takvi uređaji nemaju pokretne dijelove. Potreban volumen će ovisiti o vrsti rudarenja. U slučaju da planirate samostalno rudariti kriptovalutu, na način sa preuzmete blockchain na svoje računalo – trebat će dosta veći disk. U slučaju da želite raditi u bazenu, manje SSD će biti sasvim dovoljan.

H3 Usporedite rudarske komponente za bitcoin ili ethereum rudarenje

Kada se biraju komponente za kripto rudarenje, bitno je obratiti pozornost na njihove mogućnosti te karakteristike. Najveću prednost treba dati proizvodima od poznatih proizvođača koje smo spomenuli. Oni će i u slučaju kvara brzo reagirati jer im je u cilju zaštititi svoj imidž.

Najbolje mjesto za postaviti opremu je skladište ili garaža. Soba koja se koristi mora biti suha, te imati dovoljno mjesta za svu opremu. Mogu se koristiti i gotova rješenja kao što su;

–          Avalon 4.1-4.2T – Brzina rudarenja je oko 4 gigahaša u sekundi, a cijena oko 16 tisuća dolara.

–          Avalon 6.0 – Brzina je 3,5 gigahaša u sekundi a cijena oko 12 tisuća dolara.

–          S9 Antminer – Brzina je 13 gigahaša u sekundi, a cijena mu je oko 1,2 tisuće dolara.

Rudarenje kriptovaluta isplativost – u odnosu na opremu

Kako su video kartice učinkovitije od procesora?

Rudare početnike često zanima zašto je video kartica više učinkovita od procesora u poslu rudarenja. Procesor (CPU) je uređaj koji je zaslužan za dodjelu zadataka različitim elementima u računalu, te obavlja vrlo širok raspon različitih funkcija.

Grafička kartica (GPU) pak, s druge strane je također procesor, no njezina posebnost je u tome što reproducira vizualne i grafičke elemente na ekranu. To znači da je CPU izoštreniji u vezi obavljanja raznolikih heterogenih zadataka, dok je GPU više učinkovit u obavljanju monotonih proračuna – što je upravo ono što je potrebno rudarima.

Od 2009. pa do 2011. su rudari koristili procesore i jednostavne grafičke kartice. S vremenom se složenost procesa povećala, te je ova metoda izgubila na važnosti, tako da su danas na snazi moćni FPGA, GPU i ASIC.

H2 Rudarske farme – rudarenje ethereum, bitcoin ili drugo

Rudarska farma kriptovaluta podrazumijeva skup opreme koja se koristi za rudarenje. To uključuje gore navedenu opremu kao CPU i GPU procesore, napajanje, matičnu ploču, tvrdi disk, sustav hlađenja te produžne kabele. Ukupan trošak ovih farmi može doseći desetke tisuća dolara. Iz tog razloga ćemo detaljno objasniti svaki element.

mining rig for cryptocurrency mining

CPU

Ovdje treba dati prednost procesorima s više snage. Neke od popularnijih opcija su;

–              AMD FX 8350 – od 4,4 GHz s podatkovnom sabirnicom od 5200 MHz, te TDP snagom na 125 W. Bez integrirane grafičke jezgre je, te je Cache memorija na tri razine – 384 kb, 8 mb i 8 mb.

–              Intel Core i5 7500 – sa 3,4 GHz procesorom, te TDP snagom od 65W. Broj jezgri je Qurd-Core a sabirnica radi na 8000 MHz. Cache je na tri razine – 128 kb, 1mb i 6mb.

–              Intel Pentium G3260 – od 3,3 GHz, sa DTP snagom od 53 W. Razine predmemorije su 1, 2 i 3 – na 64 kb, 512 kb i 3 mb.

Video kartica

Osim procesora, potrebno je dati prednost i kvalitetnom hardveru. Ovo su neke od boljih opcija;

–              Radeon RX 480 sa 8 GB memorije – U prosjeku proizvodi oko 25 megahaša u sekundi, uz potrošnji od 108 vata. Taj hardver je daleko prikladniji za rudarenje Ethereum i Decred. Snaga se također može i raspršiti za 10 do 20%. Kartica je dosta tiha, no jako se zagrijava što zahtjeva dosta hlađenja. Prosječna zarada se kreće od 51 dolar mjesečno.

–              NVIDIA GEFORCE GTX 1050 TI – Jedna od grafičkih koja je preporučena za rudarenje zbog toga što hardverske značajke imaju mogućnost overclockanja jezgre na 195 MHz i povećanje memorije. Video kartica se također koristi za rudarenje na gotovo svim algoritmima. Za postavljanje farme su dovoljne čak četiri ovakve kartice jer su im performanse dosta visoke te je potrošnja energije dosta niža nego kod konkurenata. Prosječna mjesečna zarada je oko 23 dolara.

–              AMD Radeon RX VEG 64 – To je grafički procesor koji je nedavno došao u prodaju, no uspio se dokazati na tržištu. Pokazuje najveću učinkovitost kada je u pitanju rudarenje Ethereum, no odlična je i za druge kriptovalute koje rade na algoritmu Ethash. U procesu rudarenja Zcasha je moguće dobiti neku malu izvedbu na razini 470-480 Gigahasha u sekundi. Prosječna zarada je oko 76 dolara na mjesec.

miniature worker working on bitcoin

HDD

Kako rudariti kriptovalute nije jednostavan posao, preporučujemo najkvalitetnije pogone;

–              SSD Samsung EVO MZ-75E250B/EU 250 GB – Jedna od dobrih opcija za tvrdi disk sa SATA konektorom te velikim kapacitetom. Brzina pisanja/čitanja je od 520 do 540 megabajta u sekundi.

–              Kingston SSD 120GB UV 400 – Pouzdan pogon sa 360 do 550 MB brzinom pisanja/čitanja. Kapacitet mu je 120 GB.

–              SanDisk 960 GB Ultra II SSD – Pouzdan tvrdi disk sa 960 GB, te brzinom pisanja/čitanja od 500 do 550 MB u sekundi.

Ostala oprema za rudarenje ethereum i bitcoina

Osim navedenog, za farmu je potrebna i sljedeća oprema;

–              Matične ploče – Najbolje je dati prednost onima koji se bave proizvodnjom specifično za rudarstvo. Mnogi koriste MSI Z179A Gaming Pro Carbon Intel H110. Ta matična ploča može spojiti do 7 video kartica ili TB250-BTC. Neke od popularnih opcija su i Gigabyte GA-H110-D3A, te Biostar H110MHC 1151.

–              Radna memorija – Minimalna količina mora biti 4GB, no povećanje parametara ovdje ne nosi bolje performanse. Dovoljno je oko 10 do 12 video kartica, te se preporučuje uzeti 8 GB RAM-a. Tako će se isključiti mogućnost kočenja opreme prilikom dodatnih opterećenja.

–              Okvir rešetke – Potreban je okvir rešetke koji je izrađen od metala ili drveta. Važno je da se elementi rešetke ne postave jedan na drugog kako bi se spriječilo pregrijavanje. Okvir možete izraditi i samostalno.

–              Raiser – Ovdje je najbolja opcija x1-x16 PCI-E USB 3.0 uspon. Na taj način je moguće spajanje velikog broja video kartica na matičnu ploču.

–              Jedinica za napajanje – Neke od prikladnih opcija su 1kW Aerocool KCAS- 1000M, 1,57kW Dell PowerEdge 6950 te 1,2kW HSTNS-PL30.

–              Kontroleri i kablovi

ethereum mining farm under purple light

ASIC Oprema za rudarenje kriptovaluta

Paralelno uz složenost rudarenja je porasla i cijena rada. To je zainteresiralo tvrtke koje proizvode računalnu opremu da se fokusiraju na opremu za rudarenje kriptovaluta. Na taj način su nastali ASIC čipovi – koji se temelje na algoritmima SHA-256 te Scrypt.

Idealan ASIC rudar treba pokazati maksimalnu učinkovitost uz minimalnu moguću potrošnju električne energije. Ovakva skupa oprema ima fokus na valutama koje su u velikom porastu kao što je Bitcoin te Ethereum. Bitcoin je u 1,5 godinu porastao za više od 9 puta, dok je Ethereum pokazao rast of 5000%.

Tijekom 2014. i 2015. godine je došlo do stagnacije kriptovaluta, no već godinu nakon je to postao isplativ način stvaranja prihoda. ASIC je u nekoliko navrata snizio svoje cijene, te se ova oprema već može pronaći i u polovnom izdanju.

Što je ASIC?

ASIC su posebni integrirani sklopovi kojima je namjena isključivo rudarenje kriptovaluta. To je jedini zadatak ove instalacije – kako rudariti kriptovalute. ASIC je trenutačno najisplativija oprema za rudarenje Bitcoina. Rudarenje Bitcoina uz GPU više nije isplativo.

Trenutačni modeli koji se koriste za rudarenje Bitcoina su Antminer S7, Antminer S9 te Antminer D3. Ove ASIC-ove proizvodi Bitmain.

Najveći pokazatelj isplativosti je potrošnja električne energije te hash rate. Primjerice, Antminer S9 ima hash rate od 12.000 do 14.000 Gh/S (gigahasha u sekundi). Potrošnja električne energije je od 1300 do 1400 vata, a svi ovi rudari rudare uz pomoć Scrypt algoritma.

Cijena takvog pokrenutog modela s hash stopom of 13,5 Th/S, te potrošnjom od 1400 vata košta između 2200 do 2500 dolara. Rudare je potrebno kupiti od Kineza, no oni ih proizvode u industrijskoj mjeri.

Je li ASIC potreban i za Ethrerum?

Za sada je ekstrakcija Ethreruma moguća na video karticama. No, ovdje se koristi i još jedan logaritam a to je EthHash. Iz tog razloga je usporedba hashrate ASICova te farmi netočna.

Ethererum se trenutačno može rudariti na već spomenutim rudarskim farmama, popraćenim oslobađanjem mnogo toplinske energije te karakterističnim zvukom.

Interes za rudarenje je postajao sve veći, pa je tako od 2017. godine i cijena video kartica skočila na dvostruku cijenu nego prije. Oprema se uglavnom naručuje iz SAD-a ili Kine.

Postoje i poduzetnici koji se bave preprodajom opreme. Nabavljaju veće količine opreme po veleprodajnim cijena te ih prodaju široj populaciji u svom području posredovanja.

Je li ASIC potreban i za Ethrerum?

Poteškoće kod ASIC-a

Prilikom kupnje ASIC rudara postajete vezani za rudarenje jedne kriptovalute. U slučaju Antminer S9, to su bitcoin, odnosno Sha-256. Ostali rudari su prilagođeni za ostvarivanje profita od rudarenja Litecoina. U slučaju da se poteškoća rudarenja bitcoina znatno poveća, neće biti nekih opcija za promjenu smjera. Sve što je dostupno je rudarenje bitcoin vilica.

Trenutni modeli ASIC-a se proizvode u Kini, a rabljeni modeli koji imaju određen stupanj istrošenosti se mogu nabaviti i unutar Ruske Federacije. Ono što smeta mnoge rudare je što se za ASIC ne dobiva jamstvo, te su popravci nemogući. Dostava rudara iz Kine traje od 2 do 4 tjedna, a trošak carine čini popravak još skupljim.

Video kartice u drugu ruku, daju veliku fleksibilnost rudarima. Uz pomoć njih se može lako prelaziti s rudarenja jedne kriptovalute na drugu. Primjerice, u bilo kojem trenutku se može priječi s Ethera u ZCASH.

Mana im je pretjerano zagrijavanje, potreba za kontrolom nad radom te potreba za daleko više prostora u odnosu na ASIC. No, za razliku od ASIC-a, imaju mogućnost popravaka, jamstva te ih je lako prodati u polovnom stanju.

Kalkulator za rudarenje kriptovaluta

Kalkulator za rudarenje kriptovaluta

Dostupno je mnogo različitih kalkulatora za rudarenje online, koji u principu računaju razliku između potrošnje energije, odnosno uloženog novca te profita. Profitabilnost ovisi i o tarifama električne energije, što može predstavljati vrlo značajnu razliku po regijama, odnosno mjestima na kojima se organiziraju farme.

Ponašanje ETH i BTC tečajeva

Bitcoin s razlogom ima naziv zlatna kriptovaluta. On postavlja ton čitavom tržištu, što znači da ako Bitcoin raste, rastu i druge kovanice. Razlog tome je to što je Bitcoin lider u kapitalizaciji te je najpoznatija kriptovaluta na cijelom svijetu. Ljudi s tom kriptovalutom povezuju sve smjerove kriptovaluta.

Od prošle godine je BTC u konstantnom porastu te je u cijeloj povijesti kovanice bilo samo jedno veliko povlačenje. To se dogodilo u 2013. kada je u pozadini opće popularizacije kriptovaluta, tečaj Bitcoina došao do 1000 dolara.

Nakon toga je naglo pao jer je veliki postotak investitora radio za kratkoročnu dobit, tako da je 2015. pao na 200 dolara. No, kroz proteklih 1,5 godinu je BTC porastao za više od 10 puta.

Što se tiče Ethereuma, Vitalik Buterin je još u 2013. najavio ideju stvaranja inovativne kriptovalute – dok je platforma pokrenuta 2015. Uspjela je preživjeti i krađu ulaganja iz DAO-a te je novčić 2017. doživio eksplozivan porast vrijednosti. Bez obzira na to, još je manje vjerodostojan nego Bitcoin jer se o ovoj kriptovaluti priča samo 1,5 do 2 godine. Bitcoin iza sebe ipak ima neku povijest te veću kapitalizaciju.

Kako rudariti kriptovalute – Izračunajte profit

Kako bi došli do odgovora, bitno je napraviti dobre izračune. Prvo što treba uzeti u obzir je cijena opreme, te trošak električne energije. Jasno je da će trebati barem nekoliko mjeseci da se uloženo vrati, te da počnete zarađivati. Ovo također ovisi i o vrijednosti kriptovalute, tako da treba pratiti kretanje tržišta.

Kako rudariti kriptovalute - Izračunajte profit

No, za Bitcoin je zasada poprilično stabilan na tržištu, dok Ether raste. U svakom slučaju se mora uzeti u obzir složenost rudarenja kriptovaluta te fluktuacije u njihovoj stopi. Kada uzmemo u obzir i prednosti, te mane GPU-a i ASIC-a, izračun profita postaje poprilično kompliciran.

Uz sve proračune, rudarenje i dalje ima svoj rizik. No, uz odabir stabilnih valuta i sve navedene proračune, taj rizik se uvelike smanjuje. Ono što može pomoći je i pažljiv odabir opreme te lokacije za farmu kako bi trošak bio što manji.

Pobjednici x

Počnite odmah trgovati