Započnite svoje kripto trgovanje s DEMO računom
close up of a woman hands explains how to trade on utc
close up of a woman hands explains how to trade on utc

Interactive Brokers Iskustva u Hrvatska u 2023.

Last updated:
Interactive Brokers Iskustva

Trgovanje vrijednosnim papirima postalo je pristupačno i globalno zahvaljujući platformama za trgovanje poput Interactive Brokers. Interactive Brokers se ističe kao vodeća platforma s globalnim dosegom koja omogućuje traderima iz Hrvatske da budu aktivni na financijskim tržištima diljem svijeta. Odabir prave platforme za trgovanje iz Hrvatske od vitalnog je značaja za postizanje uspjeha na tržištu.

Bez obzira na to jeste li iskusni trgovac ili tek ulazite u svijet trgovanja, Interactive Brokers pruža napredne alate i funkcionalnosti koji će vam pomoći da iskoristite svoj potencijal na tržištu. U sljedećem članku, istražit ćemo prednosti korištenja Interactive Brokers platforme za trgovanje iz Hrvatske te kako odabrati pravu platformu za svoje trgovačke potrebe.

Povijest Interactive Brokers

Interactive Brokers osnovalo je društvo Timber Hill LLC 1978. godine. Na čelu tog tima bio je Thomas Peterffy, mađarski poduzetnik i vizionar koji je prepoznao potencijal automatiziranog trgovanja vrijednosnim papirima. Od samih početaka, Interactive Brokers je postavio temelje za razvoj sofisticiranih tehnologija i inovacija u brokerskoj industriji.

Timber Hill postaje prvi broker koji je uveo elektroničko trgovanje na američkoj burzi i to je bila revolucija u brokerskom svijetu, jer je omogućila trgovcima brže i efikasnije obavljanje transakcija.

Godine 1994., Interactive Brokers Group, Inc. je osnovan kao holding tvrtka koja je vlasnik i upravljač Interactive Brokers brenda. Od tada, Interactive Brokers je postao jedan od najvećih i najuspješnijih međunarodnih brokerskih platformi, pružajući širok raspon usluga trgovanja vrijednosnim papirima i drugim financijskim instrumentima.

Tim

Interactive Brokers ima moćan tim stručnjaka koji vodi i upravlja tvrtkom. Na čelu tima je Thomas Peterffy, osnivač Interactive Brokersa, koji je i danas aktivno uključen u vođenje tvrtke kao izvršni predsjednik i predsjednik upravnog odbora.

Interactive Brokers ima i veliki tim financijskih stručnjaka, programera, analitičara i podrške korisnicima koji rade na razvoju i održavanju platforme, pružajući podršku korisnicima te osiguravajući sigurno i pouzdano trgovanje za svoje klijente diljem svijeta.

Vlasništvo

Interactive Brokers je javno trgovačko društvo čije su dionice javno dostupne na burzi. Tvrtka je izlistana na NASDAQ burzi pod simbolom “IBKR”. Ovo javno vlasništvo osigurava transparentnost i odgovornost prema dioničarima.

Uz to, Interactive Brokers je u cijelosti reguliran od strane relevantnih regulatornih tijela, kao što su Američka komisija za vrijednosnice i burze (SEC) i Nacionalno udruženje reguliranih brokerskih kuća (FINRA), kako bi osigurao usklađenost s regulatornim standardima i zaštitu interesa svojih klijenata.

Kroz svoju povijest, Interactive Brokers je izgradio reputaciju kao pouzdan i inovativan broker, pružajući kvalitetne usluge trgovanja širom svijeta. Njihova predanost tehnološkom napretku i visokim standardima sigurnosti postavlja ih kao ključnog igrača na globalnom tržištu brokerskih usluga.

Pristup iz Hrvatske

Interactive Brokers pruža traderima iz Hrvatske nevjerojatan pristup raznim financijskim tržištima diljem svijeta. Bez obzira na to jeste li zainteresirani za dionice, obveznice, kriptovalute ili druge financijske instrumente, Interactive Brokers omogućuje vam da sudjelujete na globalnom tržištu kapitala s lakoćom.

Jedna od važnih prednosti Interactive Brokers platforme je mogućnost trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala, što znači da možete pristupiti i trgovati domaćim dionicama, indeksima i drugim financijskim instrumentima. Ova mogućnost je od iznimne važnosti jer vam omogućuje da sudjelujete u razvoju hrvatskog tržišta i iskoristite prilike koje se nude.

Traderi iz Hrvatske također će cijeniti pristup drugim globalnim tržištima putem Interactive Brokers platforme. Imate priliku trgovati na burzama diljem Europe, Sjeverne Amerike, Azije i drugih dijelova svijeta, a što vam omogućuje diverzifikaciju portfelja i pristup različitim tržištima koja možda nude bolje investicijske prilike.

Važno je istaknuti da Interactive Brokers pruža sveobuhvatnu platformu koja vam omogućuje da pratite i analizirate hrvatsko tržište kapitala. Imate pristup realnom vremenu cijena, grafikona, vijesti i drugih relevantnih informacija koje su ključne za donošenje pametnih odluka.

Prednosti i značajke platforme

Interactive Brokers

Interactive Brokers platforma za trgovanje nudi brojne prednosti i značajke koje je čine atraktivnom za različite vrste trgovaca. Evo detaljnog opisa ključnih prednosti i značajki koje pruža Interactive Brokers:

Napredni alati

Interactive Brokers je poznat po svojim naprednim alatima za treadanje koji omogućuju traderima da analiziraju tržište, izvrše tehničku analizu, postave i upravljaju trgovačkim nalozima. Platforma pruža obilje tehničkih pokazatelja, grafikona, alata za analizu rizika i ostalih naprednih mogućnosti kako bi trgovci donosili ključne odluke.

Pristup više od 135 burzi u 33 zemlje

Interactive Brokers omogućuje trgovcima pristup više od 135 burzi diljem svijeta, uključujući burze u Sjevernoj Americi, Europi, Aziji i drugim regijama, što znači da traderi imaju mogućnost diverzifikacije portfelja i pristupa širokom spektru financijskih instrumenata.

Konkurentne provizije

Interactive Brokers nudi konkurentne provizije za traderanje različitim vrstama vrijednosnih papira. Njihov model provizija temelji se na niskim maržama i volumenu trgovanja, što može biti atraktivno za aktivne trgovce jer mogu uštedjeti na provizijama i povećati svoj povrat ulaganja.

Mogućnosti prilagodbe

Interactive Brokers platforma omogućuje traderima prilagodbu sučelja i postavki prema njihovim željama. Traderi mogu prilagoditi prikaz podataka, postaviti svoje preferirane grafikone i indikatore te prilagoditi svoj radni prostor kako bi odgovarao njihovim trgovačkim stilovima i strategijama.

Obavijesti i informiranje

Interactive Brokers pruža napredne mogućnosti informiranja svojih klijenata o tržištu kako bi trgovci bili informirani o kretanjima na tržištu i relevantnim događajima. Trgovci mogu postaviti obavijesti o cijeni, vremenskim uvjetima, novostima i drugim parametrima kako bi pratili tržišne uvjete i reagirali na promjene.

Algoritamski trading

Interactive Brokers podržava algoritamsko trgovanje, što omogućuje traderima da automatiziraju svoje strategije i naloge te mogu koristiti unaprijed definirane algoritme ili stvoriti vlastite, optimizirajući svoje trgovanje i povećavajući učinkovitost.

Interactive Brokers LITE vs PRO

Interactive Brokers nudi dvije različite razine računa – Lite i Pro, s različitim značajkama i provizijama. Lite račun je dizajniran za povremene trgovce s manjim volumenom trgovanja, dok je Pro račun namijenjen iskusnim trgovcima s većim volumenom trgovanja i naprednim potrebama.

Interactive Brokers Lite:

  • Lite je besplatna opcija koja omogućuje traderima pristup odabranim burzama i financijskim instrumentima.
  • Ima niže provizije i naknade u usporedbi s Pro računom.
  • Pruža pristup naprednim trgovačkim alatima i platformi, ali s nešto ograničenijim mogućnostima u usporedbi s Pro računom.

Interactive Brokers Pro:

  • Interactive Brokers Pro račun je namijenjen profesionalnim i aktivnim trgovcima koji imaju veći volumen trgovanja i zahtjevnije potrebe.
  • Pro račun nudi potpun pristup svim dostupnim burzama i financijskim instrumentima.
  • Provizije i naknade za Pro račun mogu biti nešto više u usporedbi s Lite računom, ali pružaju dodatne funkcionalnosti i fleksibilnost.

Iskustva hrvatskih tradera

Da bismo dobili uvid u iskustva hrvatskih tradera koji koriste Interactive Brokers platformu, intervjuirali smo nekoliko iz Hrvatske i istražili njihove perspektive, uspjehe i izazove u trgovanju putem ove platforme.

Marko S., iskusni trader dionicama:

“Koristim Interactive Brokers platformu već nekoliko godina i impresioniran sam njenom funkcionalnošću i rasponom mogućnosti. Pristup više od 135 burzi omogućio mi je diverzifikaciju portfelja i pristup dionicama iz različitih regija. Također bih istaknuo konkurentne provizije koje su mi omogućile znatnu uštedu.”

Ana K., trgovac kriptovalutama:

“Interactive Brokers mi je omogućio direktan pristup trgovini različitim kriptovalutama putem svoje platforme, a sviđa mi se jer mi je ovdje osigurana visoka razina sigurnosti, što mi je posebno važno s obzirom da ih ovdje i čuvam.”

Ivan M., day trader:

“Ono što mi se sviđa kod Interactive Brokersa je izvršenje naloga i istaknuo bih to kao ključnu prednost platforme. Brza izvršenja naloga i niska latencija omogućuju mi da iskoristim dobre prilike u realnom vremenu i ostvarim brze rezultate.”

Petra L., pasivni investitor:

“Koristim Interactive Brokers platformu za pasivno ulaganje i dugoročno držanje portfelja. Istaknula bih mogućnost prilagodbe sučelja prema svojim potrebama i željama, kao i to da mi je podrška i sustav za primanje obavijesti omogućilo praćenje mojih investicija.”

Iako su ova iskustva pojedinačna, zajednička tema je zadovoljstvo korisnika Interactive Brokers platformom. Trgovci iz Hrvatske cijene širok raspon mogućnosti, konkurentne provizije, prilagodljivost sučelja i podršku za brzo izvršavanje naloga. Također, ističu visoku razinu sigurnosti i pouzdanosti platforme.

Važno je napomenuti da svaki trader ima svoje jedinstvene ciljeve, stilove trgovanja i preferencije. Stoga je važno provesti vlastitu analizu, istražiti i testirati Interactive Brokers platformu kako biste se uvjerili da odgovara vašim specifičnim potrebama i ciljevima trgovanja.

Zakon i porez

broker working with data utc

Prilikom trgovanja putem Interactive Brokers platforme iz Hrvatske, važno je biti svjestan zakona i poreznih aspekata. U nastavku je kratak pregled nekih ključnih regulativa i poreznih pitanja koji se odnose na trgovanje preko Interactive Brokers platforme iz Hrvatske:

Regulativa

Interactive Brokers je reguliran od strane američkih regulatornih tijela, poput Američke komisije za vrijednosnice i burze (SEC) i Nacionalnog udruženja reguliranih brokerskih kuća (FINRA). Ti regulatorni okviri osiguravaju transparentnost, integritet i zaštitu interesa klijenata.

Porezne obveze

Traderi iz Hrvatske trebaju se pridržavati poreznih propisa koji se odnose na kapitalne dobitke i druge prihode ostvarene putem trgovanja. Preporučuje se savjetovanje s poreznim stručnjakom kako biste razumjeli lokalne porezne propise i obveze.

Izvješća o financijskim transakcijama

Kao dio regulatornih zahtjeva, Interactive Brokers može tražiti izvješća o financijskim transakcijama i informacije o identifikaciji tradera. Ovi zahtjevi pomažu u suzbijanju pranja novca i financiranju terorizma te održavanju sigurnosti i integriteta financijskog sustava.

Valutni rizik

Hrvati također trebaju biti svjesni valutnih rizika koji proizlaze iz trgovanja putem Interactive Brokers platforme. Valutni tečajevi mogu utjecati na vrijednost ulaganja i mogu postojati naknade za konverziju valuta prilikom trgovanja na stranim burzama.

Na njihovoj službenoj web stranici ili putem korisničke podrške možete dobiti dodatne informacije o zakonima i poreznim aspektima trgovanja putem njihove platforme. Važno je informirati se i pridržavati svih relevantnih zakona i obveza kako biste osigurali sigurno i zakonito trgovanje.

Interactive Brokers

Usporedba s drugim brokerima

Kada razmišljate o odabiru brokerske platforme za trgovanje, važno je provesti temeljitu usporedbu različitih opcija kako biste pronašli onu koja najbolje odgovara vašim potrebama i ciljevima. U ovom dijelu članka, usporedit ćemo Interactive Brokers platformu s nekoliko drugih poznatih brokerskih platformi, kao što su eToro, Trading 212 i Robinhood. Istaknut ćemo njihove ključne značajke i prednosti kako biste mogli donijeti informiranu odluku o trgovanju.

Svaka platforma ima svoje jedinstvene karakteristike, pa je važno razumjeti njihove razlike i kako se mogu uklopiti u vašu trgovačku strategiju. U nastavku ćemo analizirati prednosti Interactive Brokers platforme u usporedbi s drugim popularnim opcijama na tržištu.

eToro vs Interactive Brokers

Interactive Brokers nudi širi raspon financijskih instrumenata u usporedbi s eTorom. Traderi mogu pristupiti većem broju burzi i imaju više mogućnosti za diverzifikaciju portfelja. Interactive Brokers ima konkurentnije provizije od eTora, što može rezultirati nižim troškovima trgovanja za trgovce.

eToro se ističe po svojoj društvenoj zajednici, koja omogućuje traderima da kopiraju i prate uspješne tradere. S druge strane, Interactive Brokers se više fokusira na napredne alate i funkcionalnosti trgovanja.

Više informacija o eToro >>

Trading 212 vs Interactive Brokers

Interactive Brokers pruža pristup većem broju burzi i širem rasponu financijskih instrumenata u usporedbi s Trading 212. Ovo omogućuje veću fleksibilnost i mogućnosti diverzifikacije portfelja. Interactive Brokers nudi napredne alate za analizu i trgovanje, kao i pristup širokom spektru tržišnih podataka. Trading 212 ima jednostavnije sučelje, što može biti privlačno za manje iskusne trgovce.

Oba brokera nude konkurentne provizije, ali Interactive Brokers može biti povoljniji za trgovce koji trguju većim volumenom.

Odabir između Trading 212 i Interactive Brokers ovisi o vašim potrebama, iskustvu i stilu trgovanja. Ako ste početnik i preferirate jednostavnost korištenja s besplatnim trgovanjem, Trading 212 može biti dobar izbor. S druge strane, ako ste iskusniji trgovac koji traži napredne alate i širok pristup globalnim tržištima, Interactive Brokers može zadovoljiti vaše potrebe.

Interactive Brokers Hrvatska

Robinhood vs Interactive Brokers

Interactive Brokers nudi širi raspon financijskih instrumenata u usporedbi s Robinhoodom, koji je fokusiran na trgovanje dionicama i opcijama. Interactive Brokers ima napredne alate za trgovanje i pruža pristup globalnim tržištima. Robinhood je jednostavniji po pitanju funkcionalnosti i sučelja. Interactive Brokers ima dužu povijest i regulaciju od strane renomiranih regulatornih tijela, što pruža dodatno povjerenje trgovcima.

Fidelity vs Interactive Brokers

I Interactive Brokers i Fidelity imaju svoje jedinstvene karakteristike i prednosti. Interactive Brokers je poznat po svojoj globalnoj prisutnosti i širokom rasponu dostupnih tržišta i financijskih instrumenata. Također se ističe konkurentnim provizijama i naprednim trgovačkim alatima.

S druge strane, Fidelity je fokusiran na američko tržište i nudi široku paletu usluga, uključujući istraživanje, obrazovanje i usluge upravljanja portfeljem. Oba brokera pružaju korisničku podršku i pristup mobilnim aplikacijama.

TradeZero vs Interactive Brokers

TradeZero se ističe po svojoj specijalizaciji za trgovanje niskom provizijom, posebno za aktivne trgovce. S druge strane, Interactive Brokers je globalna platforma koja pruža pristup širokom spektru financijskih instrumenata i burzi diljem svijeta. Oba brokera pružaju napredne trgovačke alate i funkcionalnosti kako bi trgovcima omogućili informirane trgovačke odluke.

Korisni savjeti

Interactive Brokers 2023

Kada trgujete putem Interactive Brokers platforme iz Hrvatske, važno je imati na umu nekoliko korisnih savjeta, trikova i najboljih praksi kako biste postigli uspješno trgovanje. Evo nekoliko ključnih savjeta:

Funkcionalnosti platforme

Ulaganje vremena u upoznavanje sa svim funkcionalnostima i značajkama Interactive Brokers platforme ključno je za maksimiziranje njenog potencijala. Istražite različite alate za analizu, grafikone, izvršavanje naloga i postavke kako biste se osjećali udobno i samouvjereno prilikom trgovanja.

Upravljanje rizikom

Upravljanje rizikom je ključno za održavanje uspješnog trgovanja. Postavite si jasne ciljeve, odredite granice za gubitak i dobit te pratite svoj portfelj redovito. Koristite sigurne naloge, poput stop loss naloga, kako biste ograničili potencijalne gubitke i osigurali da se trgovina odvija prema vašim planovima.

Interactive Brokers Iskustva u Hrvatska u 2023

Educiranje o trgovanju

Trgovanje je dinamičan proces i važno je nastaviti se educirati kako biste ostali ažurni s najnovijim trendovima, strategijama i vijestima. Iskoristite obrazovne materijale koje Interactive Brokers pruža, kao što su webinari, edukativni članci i videozapisi. Također, istražujte i čitajte vanjske izvore kako biste proširili svoje znanje o trgovanju.

Diverzificiranje portfelja

Diverzifikacija portfelja ključna je za smanjenje rizika. Razmislite o diverzifikaciji svojih ulaganja na različite tržišne sektore, regije i vrste financijskih instrumenata. Ovo vam može pomoći u uravnoteženju rizika i povećanju potencijala za povrat ulaganja.

Praćenje vijesti

Budite svjesni trenutnih uvjeta i pratite relevantne vijesti koje mogu utjecati na vaše investicije. Interactive Brokers pruža pristup obavijestima o tržištu i alatima za praćenje vijesti. Informirajte se o ključnim događajima, ekonomskim pokazateljima i kretanjima cijena kako biste donosili informirane trgovačke odluke.

Važno je zapamtiti da je trgovanje povezano s rizicima, stoga uložite samo onoliko koliko ste spremni izgubiti. Pratite svoj plan trgovanja, budite strpljivi i ne donosite impulzivne odluke. Kontinuirano usavršavanje i primjena najboljih praksi pomoći će vam da ostvarite bolje rezultate i postignete svoje trgovačke ciljeve.

Zaključak

Interactive Brokers platforma za trgovanje pruža brojne prednosti trgovcima iz Hrvatske. Iz perspektive hrvatskih tradera, platforma donosi niz korisnih značajki i funkcionalnosti koje omogućuju uspješno trgovanje na globalnom tržištu.

Prva prednost je pristup raznim financijskim tržištima diljem svijeta. Hrvati mogu trgovati na više od 135 burzi u 33 zemlje, što im omogućuje diverzifikaciju portfelja i pristup širokom spektru financijskih instrumenata.

Druga prednost je konkurentnost provizija. Interactive Brokers nudi konkurentne provizije za trgovanje, što omogućuje traderima iz Hrvatske da smanje troškove trgovanja i povećaju svoj povrat ulaganja.

Osim toga, Interactive Brokers platforma pruža napredne alate i postavke koje se lako mogu prilagoditi, a što omogućuje trgovcima da prilagode platformu prema svojim preferencijama i stilovima trgovanja.

Kroz svoju globalnu prisutnost, konkurentne provizije, napredne alate i prilagodljive postavke, Interactive Brokers platforma se ističe kao moćan alat za trgovanje iz Hrvatske. Učinkovito korištenje ove platforme može pomoći traderima da ostvare svoje ciljeve i razviju svoje bogatstvo.

Stoga, pozivamo sve čitatelje da istraže Interactive Brokers platformu, educiraju se o trgovanju i donesu odluke koje će im omogućiti ostvarenje uspješnog trgovanja prema vlastitim potrebama i ciljevima.

FAQ

Koje vrste financijskih instrumenata podržava Interactive Brokers platforma?

Interactive Brokers platforma omogućuje trgovanje širokim spektrom financijskih instrumenata, uključujući dionice, opcije, obveznice, ETF-ove, futures ugovore, valute i kriptovalute.

Kako mogu pristupiti Interactive Brokers platformi iz Hrvatske?

Interactive Brokers platforma je dostupna trgovcima iz Hrvatske. Možete se registrirati na njihovoj web stranici, proći proces provjere identiteta i otvoriti račun kako biste pristupili platformi.

Kakve su provizije i naknade?

Provizije i naknade ovise o vrsti trgovanja i financijskim instrumentima. Interactive Brokers nudi konkurentne provizije, a detalje o provizijama i naknadama možete pronaći na njihovoj web stranici ili se obratiti njihovoj službi za korisnike.

Kako mogu pratiti stanje i postavljati naloge na Interactive Brokers platformi?

Interactive Brokers platforma pruža napredne alate za praćenje stanja portfelja i izvršavanje naloga. Možete koristiti njihovu web platformu, desktop aplikaciju ili mobilnu aplikaciju za pristup i upravljanje svojim trgovačkim nalozima.

Kakva je sigurnost i pouzdanost Interactive Brokers platforme?

Interactive Brokers je renomirani brokeražni posrednik reguliran od strane relevantnih regulatornih tijela. Imaju visoke standarde sigurnosti i štite osobne i financijske podatke svojih korisnika.

Mogu li koristiti Interactive Brokers platformu za trgovanje kriptovalutama?

Da, Interactive Brokers omogućuje trgovanje odabranim kriptovalutama putem svoje platforme. Međutim, raspon dostupnih kriptovaluta može varirati ovisno o regiji i propisima.

Koji je minimalni iznos potreban za otvaranje trgovačkog računa na Interactive Brokers platformi?

Minimalan iznos potreban za otvaranje trgovačkog računa na Interactive Brokers platformi može se razlikovati ovisno o vrsti računa i financijskim instrumentima kojima želite trgovati. Detalje o minimalnim zahtjevima možete pronaći na njihovoj web stranici.

Napomena: Molimo imajte na umu da se odgovori na ova pitanja mogu promijeniti s vremenom i da je važno provjeriti najnovije informacije i uvjete putem Interactive Brokers web stranice ili se obratiti njihovoj službi za korisnike radi preciznih informacija o trgovanju putem njihove platforme.

Pobjednici x

Počnite odmah trgovati