Započnite svoje kripto trgovanje s DEMO računom
cryptocurrency & token
cryptocurrency & token

Što je token?

Kada govorimo o kriptovalutama, sigurno je teško pratiti komplicirani riječnik. Početnici se moraju upoznati sa hrpom novih pojmova koji su zbunjujući i nejasni.

Ne samo to, nego se moraju snalaziti na tržištu kriptovaluta. Sve to zajedno tvori popriličan kaos u početku te je potrebno puno dobre volje za snalaženje u ovom kaosu.

Kako bi lakše krenuli, objasnit ćemo pojmove kao što je i token, i način na koji funkcioniraju.

Što je token?

Što je token?

Token je jedinica vrijednosti koja je rezultat pametnih ugovora – na nekom od postojećih blockchaina. U današnje vrijeme se većina tokena nalazi na Ethereum platformi.

Kako bi se token stvorio i distribuirao javnosti, koriste se Inicijalne ponude tokena (ICO). U prenesenom značenju, to su sredstva financiranja za razvoj projekata, koja se ostvaruju putem izdavanja nove kriptovalute ili tokena.

Ethereum token

Osim što je Ethereum platforma koja izdaje većinu tokena, ima daleko više funkcija od toga. Ethereum virtual machine ima funkciju riješiti sve razumne računalne probleme kao i bilo koje drugo računalo što znači da je ‘Turing-complete’.

Iz tog razloga je Ethereum platforma postala idealna za razvoj decentraliziranih aplikacijaDapps. Trenutačno ima projekata koji leže na Ethereum blockchain platformi, no u budućnosti planiraju postati samostalne platforme za razvoj decentraliziranih aplikacija.

Planiraju i uvesti neka poboljšanja u odnosu na Ethereum. Primjeri takvih projekata su EOS, Qtum i Ziliqa.

Što je token?

Što je ERC token?

Vrlo vjerojatno ste već prije čuli za RFC, odnosno Request for Comments. To je jednostavno rečeno, vrsta publikacije od IETF (Internet Engineering Task Force) i ISOC (Internet Society).

Ovo su dvije krovne internetske organizacije koje služe razvijanju i promicanju standarda daljnjeg razvoja, te za poboljšanje protokola koji podržavaju Internet. Ovdje se radi o TCP/IP protokolu.

ERC je kratica za ‘Ethereum Request for Comments‘, što je u prijevodu Ethereum zahtjev za komentare. Ovo označava službeni protokol koji služi poboljšanju Ethereum mreže.

Broj 20 je jedinstveni identifikacijski (ID) broj prijegleda. Taj broj se odnosi na skup pravila koja moraju biti ispunjena kako bi token bio prihvaćen u Ethereum mreži.

U slučaju da taj token ispunjava uvjete, pretvara se u ERC20 Token. Sva standardna pravila se primjenjuju na sve ERC20 tokene.

Ova pravila su potrebna za interakciju tokena u Ethereum mreži. Ove funkcije moraju biti implementirane unutar pametnog ugovora. U današnje vrijeme postoje i gotovi kodovi uz pomoć kojih možete pokrenuti vlastiti token.

Putem Ethereum Developer Resources možete pronaći više informacija te kodove koji će Vam pomoći da pokrenete token.

Što je token standard?

Što je token standard?

Token standard je naziv za skup pravila kojima se određuje način na koji će se token stvarati, izdavati te pokretati unutar nekog blockchaina. Ovaj standard je osmišljen kako bi se proces pokretanja tokena olakšao unutar blockchain mreže.

Prilikom slanja kriptovaluta s jednog walleta na drugi, nudit će Vam se opcije za izbor odgovarajuće mreže za slanje. Oznake su obićno sljedeće:

–          ERC-20

–          BEP-20

–          TRC-20

–          AVAXC

U slučaju da ste se pitali što su te kratice i čemu služe – one označavaju kripto token standard.

Pravila za kripto token standard

Neka od pravila i smjernica koje može sadržavati token standard su:

–          Maksimalan broj tokena koji se može napraviti (ovo se odnosi na ukupnu zalihu)

–          Način na koji će se obavljati transakcije

–          Proces, odnosno način na koji se token kreira

–          I mnoga druga pravila…

Uz ovakva pravila, token će biti u mogućnosti uskladiti se sa blockchain mrežom čiju infrastrukturu koristi. Osim toga, ovo osigurava i da se sve transakcije i druge operacije rješavaju bez poteškoća.

Za svaki novi token, Token standard će biti isti. Naravno, ovo se odnosi na tokene unutar iste blockchain mreže.

Pravila za kripto token standard

BEP-20 token kriptovaluta

BEP-20 je drugi najpopularniji standard koji služi razvoju tokena te ova kratica označava ‘Binance Smart Chain Evolution Proposal‘.

Ovaj standard je zamišljen kao tehinički standard koji služi za pokretanje tokena unutar BSC (Binance Smart Chain). Cilj ove mreže je da se pruži dodatna fleksibilnost programerima kako bi lakše pokretali nove tokene koji služe različitim namjenama.

BEP-20 je nastao kao proširenje za originalni ERC token, odnosno ERC-20 standard. Iz tog razloga ima mnogo karakteristika kao i ERC.

BEP-20 značajke

U principu, značajke na ERC-20 i BSC-20 su vrlo slične, te je svaka značajka na ERC token-u dostupna i na drugom standardu.

BEP-20 definira pravila prema kojima se koriste, prenose i upravljaju tokeni unutar BSC mreže. Ako ovo usporedimo s ERC standardom, možemo vidjeti da BEP ima više funkcionalnosti koje je potrebno integrirati u token.

Najpoznatiji tokeni koji se koriste BEP-20 su:

–          BNB (Binance Coin)

–          CAKE (PancakeSwap)

–          BUSD (Binance USD)

top view crypto currency lite coin silver bitcoin utc

BEP-2 standard

BEP-2 nije pravopisna pogreška, već se radi o još jednom standardu koji je ovdje potrebno spomenuti. Na Binance platformi su dva odvojena blockchaina:

–          Binance Smart Chain

–          Binance Chain

BEP-20 je namjenjen za Binance Smart Chain, dok je BEP-2 rezerviran za Binance Chain. Funkcioniraju zasebno, no oba bloka su kompatibilna.

TRC-20 standard

TRC-20 je standard koji se koristi za kreiranje TRON-a na blockchain mreži. Kao i standardi koje smo prije spomenuli, TRC-20 također ima svoja određena pravila, te ih svaki novi token mora integrirati.

Sva ta pravila su integrirana unutar pametnog ugovora. To se odnosi na pravila za izdavanje, slanje i primanje novih tokena te odobravanje transfera istih, i mnoga druga pravila.

Čim se pametni ugovor završi, novi može biti kreiran. Svi tokeni koji imaju TRC-20 standard, bit će kompatibilni sa svim drugim tokenima i aplikacijama unutar TRON blockchaina.

TRON je nastao kao odgovor na visoke naknade unutar Ethereum mreže. Ova mreža nudi veliku brzinu transakcija ali i niske naknade, te se mnogi odlučuju upravo za TRON za slanje i primanje kriptovaluta.

TRC-20 standard

Kreiranje tokena uz TRON

TRON je javni blockchain, tako da dopušta bilo kome da kreira i izdaje svoje tokene – sve dok su u skladu s pravilima koji su navedeni u TRC-20 standardu.

Neki od najpoznatijih tokena koji primjenjuju ovaj standard su:

–          TRX (Tron)

–          BTTC (Bittorent)

Ostali Blockchainovi

Uz navedena tri, postoji još nekoliko blockchainova koji se mogu koristiti za kreiranje tokena te prevođenje transakcija. To su:

–         Avalanche blockcainAVAXC

–         Polygon blockchainMATIC

–         SolanaSOL

–         CardanoADA

Blockchain mreže i njihove razlike

Blockchain mreže se razlikuju po:

–          Razini decentralizacije

–          Načinu na koji se potvrđuju transakcije: POS ili POW

–          Visinama naknada za izvršavanje transakcija

–          Brzini po kojoj se transakcije izvode

–          Sposobnosti mreže da bude visoko propusna i brza u rješavanju transakcija

Koja je razlika između erc tokena i samostalne valute?

ERC token je drugačiji jer postoji isključivo u Ethereum mreži. Primjer takvog tokena je Litecoin. Ethereum je domaćin te valute, te isto tako njegova mreža služi za slanje i transakcije.

Na prvi pogled, te transakcije izgledaju kao prazne Eteher transakcije, no ako se bolje pogleda u zapise, vidjet će se da je riječ o slanju tokena. Primjerice 300 EOS tokena na Ethereum adresu.

Što je EOS?

EOS – odnosno pametni ugovor, će obrađivati distribuciju i prenositi EOS tokene unutar mreže. Za takvo izvršavanje transakcija, odnosno za transfer tokena s jedne na drugu adresu, mora se platiti naknada za Ethereum mrežu.

Svi ERC20 tokeni obavljaju poslove na istoj mreži – a to je ista mreža koju koristi i Vaš Ether novčanik. Primjerice, Ethereum novčanik pohranjuje QTM, EOS, OMG i ostale ERC20 tokene.

Svi oni dijele istu adresu primatelja, kao što je i Vaša Ether adresa. Dakle, ista Ethereum adresa je i EOS adresa, i QTM adresa i tako dalje.

Razlika između Coina i Tokena

Glavna razlika između Coina i Tokena je struktura. Znači, Coin, odnosno altcoini su posebne valute koje samostalno funkcioniraju sa vlastitim blockchainom.

Tokeni za razliku od njih, djeluju na nekom od već postojećih blockchaina. Na taj način se olakšava stvaranje novih decentraliziranih aplikacija.

Zašto koristiti postojeću mrežu?

Ono što se mnogi pitaju je zašto stvarati nešto unutar jednog blockchaina – kada postoji mogućnost za stvaranje vlastitih samostalnih kriptovaluta.

Postoji više razloga zašto se tvrtkama isplati koristiti postojeću mrežu blockchaina, kao što su:

–          Blockchain mreže poput Bitcoin, Ethereum, Solane ili Binance Smart Coin imaju dosta jaku infastrukturu – te su provjerene

–          Što je više projekata u jednoj mreži, to je mreža sigurnija

–          Stabilna i sigurna blockchain mreža ostavlja veći prostor za daljni razvoj usavršavanja aplikacije ili usluge

Zašto je važno znati razliku između token standarda?

Razumijevanje ovih pojmova i poznavanje načina na koji tokeni funkcioniraju Vam može biti od koristi prilikom ulaganja. Odnosno, može značiti uštedu kod naknada za transfere.

Primjerice, možemo uzet Tether koji je kompatibilan sa ERC-20 tokenima te primjenjuje Ethereum token standard. Recimo da želite poslati Tether s jednog walleta u drugi, a Ethereum mreža je opretećena sa ogromnim brojem transakcija u tom trenutku.

U tom slučaju, nakanada može biti dosta visoka. No, ako znate da Tether podržava i TRC-20 – možete odabrati TRON mrežu kako bi napravili transfer.

Uz TRON će naknade biti manje, te će to značiti veliku uštedu. No, bitno je da i wallet na koji šaljete kriptovalute također podržava TRON.

Kompatibilnost blockchain mreža

Bitno je znati da nisu sve mreže kompatibilne jedna s drugim. Primjerice, Bitcoin je moguće slati samo unutar Bitcoin mreže te nije kompatibilan sa Ethereum mrežom.

Mnogi misle da se kriptovalute mogu mijenjati međusobno kao fiat valute – te zbog toga često imaju velike gubitke.

Prije kupnje bilo kojeg tokena, važno je napraviti istraživanje o standardima koji se koriste, walletima na kojima je podržan i mrežama s kojima je kompatibilan.

Pobjednici x

Počnite odmah trgovati