Započnite svoje kripto trgovanje s DEMO računom
application for payment on the smartphone screen o utc
application for payment on the smartphone screen o utc

Najbolji kripto novčanik za mobilne uređaje

trader woman using crypto payment service provider

U današnje digitalno doba, kriptovalute su sve više postale popularan oblik digitalnog novca, a kripto novčanik za mobilne uređaje nešto što svaki trader mora imati. S porastom broja ljudi koji sudjeluju u kripto svijetu, postaje ključno osigurati sigurno i praktično spremanje digitalnih sredstava. U tom kontekstu, mobilni uređaji su postali nepogrešivi alati za upravljanje kriptovalutama, jer omogućuju korisnicima pristup njihovim sredstvima gdje god se nalazili.

U ovom članku istražujemo koji su najbolji kripto novčanici (wallete) za mobilne uređaje koji kombiniraju visoku razinu sigurnosti s intuitivnim korisničkim sučeljem i širokim spektrom podržanih kriptovaluta. Neki od njih su prilagođeni za specifične platforme kao što su iOS ili Android, dok drugi nude univerzalnu podršku za različite mobilne operativne sustave.

Uzimajući u obzir sigurnost kao prioritet, najbolji mobilni kripto novčanici koriste različite sigurnosne mjere, uključujući šifriranje podataka, višestruke provjere identiteta i mogućnost izrade sigurnosnih kopija važnih informacija. Također, ovi novčanici pružaju jednostavan način upravljanja i praćenja vaših kripto sredstava, uključujući prikaz trenutnog stanja, povijest transakcija i grafičke prikaze vrijednosti vašeg portfolia.

Ako imate mobilni uređaj (a sigurni smo da imate) i zainteresirani za kriptovalute, ovaj članak će vam pružiti korisne informacije o najboljim kripto novčanicima koji će vam omogućiti sigurno i praktično upravljanje vašim digitalnim sredstvima gdje god se nalazili. Bez obzira na to jeste li u svijetu investicija već duže vrijeme ili tek početnik u svijetu kriptovaluta, odabir pravog mobilnog kripto novčanika može biti ključan korak prema sigurnom i uspješnom iskustvu s kriptovalutama.

Što su mobilni kripto novčanici i zašto su važni?

Mobilni kripto novčanici ili mobilne kripto aplikacije su softverske aplikacije koje omogućuju korisnicima upravljanje svojim kriptovalutama putem mobilnih uređaja te pružaju korisnicima mogućnost da šalju, primaju i čuvaju kriptovalute na svojim mobilnim uređajima.

Mobilni kripto novčanici obično podržavaju različite vrste kriptovaluta, kao što su Bitcoin, Ethereum, Litecoin i mnoge druge. Korisnici mogu kreirati nove wallete ili dodati postojeće novčanike putem privatnih ključeva ili mnemoničkih fraza koje su povezane s njihovim računima. Također, mnogi mobilni kripto novčanici podržavaju funkcionalnosti kao što su generiranje QR kodova za primanje kriptovaluta, pregled povijesti transakcija i postavljanje sigurnosnih opcija poput PIN-a ili otiska prsta.

Važno je napomenuti da se za korištenje većine mobilnih kripto novčanika morate spojiti na internet, što znači da postoji određen sigurnosni rizik. Iz tog razloga bi trebali poduzeti mjere opreza kako bi zaštitili svoje mobilne novčanike, kao što su korištenje jakih lozinki, redovito ažuriranje softvera i izbjegavanje nepoznatih ili neslužbenih aplikacija koje bi mogle sadržavati bilo kakve zlonamjerne kodove.

young black woman using smartphone surfing web tra utc

Prednosti i nedostaci mobilnih kripto novčanika

Korištenje mobilnih novčanika ima niz prednosti, ali također postoji nekoliko nedostataka koje treba uzeti u obzir. Evo najvažnijih:

Prednosti mobilnih novčanika

 • Praktičnost – mobilni kripto novčanici omogućuju korisnicima pristup svojim sredstvima i obavljaju transakcije bilo kada i bilo gdje putem svojih mobilnih uređaja. Praktična je opcija za brze i jednostavne transakcije.
 • Brze transakcije – mobilni kripto novčanici omogućuju trenutačno slanje i primanje sredstava. Korisnici mogu brzo i jednostavno obavljati transakcije putem QR kodova ili adresa kriptovaluta.
 • Raznolikost kriptovalutamobilni kripto novčanici često podržavaju različite vrste kriptovaluta, pružajući korisnicima mogućnost da upravljaju svojim portfolijima s više različitih valuta na jednom mjestu.
 • Sigurnost – mobilni kripto novčanici obično nude visoku razinu sigurnosti putem enkripcije i sigurnosnih značajki poput PIN koda, otiska prsta ili prepoznavanja lica. Korisnici imaju veću kontrolu nad svojim sredstvima.

Nedostaci mobilnih novčanika

 • Sigurnost – mobilni uređaji su podložni sigurnosnim prijetnjama kao što su krađa, gubitak ili hakiranje. Ako se mobilni uređaj kompromitira, postoji rizik da se gube i kriptovalute pohranjene u mobilnom novčaniku. Stoga je važno poduzeti mjere sigurnosti poput korištenja jakih lozinki, dvofaktornog ili višestruke provjere identiteta te redovitog ažuriranja softvera.
 • Tehnička podrška – korisnici mobilnih kripto novčanika mogu naići na neke tehničke probleme ili poteškoće pri postavljanju i korištenju aplikacije. Ovisno o aplikaciji, korisnička podrška može biti ograničena, što dodatno može otežati rješavanje problema.
 • Ovisnost o internetu – mobilni kripto novčanici zahtijevaju pristup internetu kako bi se obavljale transakcije i sinkronizirali podaci. Ako korisnik nema pristup internetu, mogućnosti upravljanja kriptovalutama bit će ograničene.
 • Greške korisnika – korisnici mobilnih kripto novčanika često rade pogreške prilikom unosa adresa ili izvršavanja transakcija. Greške mogu rezultirati gubitkom kriptovaluta, a povrat transakcija obično nije moguć. Stoga je potrebno biti pažljiv prilikom obavljanja transakcija i provjeriti sve detalje prije slanja sredstava.
 • Regulacija – kriptovalute i mobilni novčanici još uvijek se suočavaju s regulatornim izazovima.

Važni faktori pri odabiru mobilnog kripto novčanika

Koja je svrha blockchain tehnologije?

Kada odabirete mobilni kripto novčanik, važno je uzeti u obzir nekoliko ključnih faktora:

 • Sigurnost – jedan od najvažnijih faktora. Provjerite koje sigurnosne značajke nudi, poput enkripcije podataka, dvofaktornog ili višestruke provjere identiteta, PIN koda, otiska prsta ili prepoznavanja lica. Također, istražite povijest sigurnosnih propusta i recenzije drugih korisnika o sigurnosti mobilnog novčanika.
 • Podržane kriptovalute – provjerite koje kriptovalute podržava mobilni novčanik. Ako imate posebne kriptovalute s kojima želite upravljati, osigurajte se da ih, na kraju krajeva, i možete spremiti.
 • Korisničko iskustvo i jednostavnost upotrebe – provjerite koliko je korisničko sučelje novčanika intuitivno i jednostavno za korištenje. Mobilni novčanik treba moći omogućiti jednostavan pristup i upravljanje vašim kriptovalutama.
 • Privatnost i anonimnost – ako vam je važna privatnost i anonimnost, provjerite njihovu politiku privatnosti. Neke aplikacije mogu prikupljati više osobnih podataka od drugih, pa je važno da ste svjesni toga kako se vaši privatni podaci koriste i dijele.
 • Backup i oporavak – provjerite ima li mobilni novčanik funkcionalnost sigurnosne kopije i oporavka. U slučaju gubitka ili oštećenja mobilnog uređaja, trebali biste biti u mogućnosti lako vratiti svoje kriptovalute putem sigurnosnih kopija ili fraza za vraćanje računa.
 • Recenzije – istražite i pročitajte recenzije drugih korisnika. Proučite njihovo iskustvo, povratne informacije i bilo kakve incidente ili probleme koji su se dogodili u prošlosti.
 • Tehnička podrška – provjerite dostupnost i kvalitetu tehničke podrške. Ako imate poteškoća ili tehničkih problema, bit će vam važno imati brzu i kvalitetnu podršku kako biste riješili svoje probleme na vrijeme.

Hardverski vs. softverski kripto novčanici za mobilne uređaje

Kada je riječ o kripto novčanicima za mobilne uređaje, postoje dva glavna tipa: hardverski i softverski novčanici. Evo nekih ključnih razlika između njih:

Hardverski kripto novčanici

Hardverski novčanici su fizički uređaji dizajnirani posebno za pohranu kriptovaluta. Obično izgledaju kao USB uređaji ili slični gadgeti. Privatni ključevi se generiraju i čuvaju unutar samog uređaja, što pruža visoku razinu sigurnosti. Transakcije se potpisuju unutar samog hardverskog novčanika, što sprječava izlaganje privatnih ključeva internetu. Dodatnu sigurnost pružaju zaslon i tipke za unos PIN-a koji su prisutni na većini hardverskih novčanika.

Hardverski novčanici su offline uređaji, što znači da korisnici moraju povezati novčanik s mobilnim uređajem ili računalom kako bi izvršili transakcije. Primjeri popularnih hardverskih novčanika uključuju Ledger i Trezor, koji su široko prihvaćeni u kripto zajednici zbog svoje sigurnosti i pouzdanosti.

Prednosti i nedostaci

Prednosti:

 • Visoka sigurnost – hardverski novčanici pružaju visoku razinu sigurnosti jer privatni ključevi ostaju pohranjeni izvan interneta i izvan dosega hakera. Kriptovalute se čuvaju na fizičkom uređaju koji zahtijeva autentičan pristup, poput unosa PIN-a ili potvrde na mobitelu.
 • Zaštita od hakera – s obzirom na to da se privatni ključevi generiraju i potpisuju unutar hardverskog novčanika, izbjegava se izlaganje ključeva hakerima i prijetnjama kao što su malware aplikacije, phishing napadi ili krađa podataka.
 • Offline pohrana – hardverski novčanici čuvaju privatne ključeve offline, izvan mreže, što znači da su zaštićeni od mrežnih napada, a što pruža dodatni sloj sigurnosti, jer se privatnim ključevima ne može pristupiti putem interneta.
 • Jednostavan backup i oporavak – većina hardverskih novčanika ima ugrađenu funkcionalnost backupa i oporavka. Korisnici mogu napraviti backup svog novčanika putem fraza za oporavak računa ili sigurnosnih kartica kako bi vratili svoje kriptovalute u slučaju gubitka, krađe ili oštećenja uređaja.

Nedostaci:

 • Trošak – hardverski novčanici često su skuplja opcija. Usporedno s besplatnim softverima, hardverski novčanici mogu biti prilično skupi, što ujedno može biti ograničavajući faktor za neke korisnike.
 • Fizička sigurnost – s obzirom na to da su hardverski novčanici fizički uređaji, postoji rizik od gubitka, krađe ili oštećenja. Ako se uređaj izgubi ili ošteti bez mogućnosti oporavka ili backupa, korisnik može izgubiti pristup svojim kriptovalutama.
 • Praktičnost i dostupnost – za korištenje hardverskog novčanika, korisnici moraju imati fizički uređaj blizu sebe kako bi izvršili transakcije. Ovo može biti nepraktično za one koji su često u pokretu.
 • Tehnička stručnost – korištenje hardverskog novčanika može zahtijevati određenu tehničku stručnost i razumijevanje postupka korištenja. Za neke korisnike, posebno one koji su manje tehnički osviješteni, bit će izazovno postaviti i upravljati hardverskim novčanikom.
wooden sign word money finance earning sector con utc

Softverski kripto novčanici

Softverski novčanici su mobilne aplikacije instalirane na mobilne uređaje. U tim novčanicima se generiraju i čuvaju privatni ključevi unutar samog uređaja, a koji pružaju širok spektar značajki, kao što su brze transakcije, QR kodovi, povijest transakcija i drugo. Sigurnost softverskih novčanika ovisi o sigurnosti samog uređaja na kojem su instalirani, kao i o sigurnosnim praksama korisnika, kao što su korištenje jakih lozinki i dvofaktornog provjeravanja identiteta.

Međutim, važno je imati na umu da su softverski novčanici povezani s internetom, što ih čini potencijalno izloženima sigurnosnim prijetnjama. To uključuje rizike kao što su hakiranje, zlonamjerne aplikacije ili phishing napadi, koji mogu dovesti do gubitka kriptovaluta. Stoga je važno provesti odgovarajuće sigurnosne mjere i pažljivo upravljati sigurnosnim aspektima mobilnog uređaja na kojem se koristi softverski novčanik.

Primjeri popularnih softverskih novčanika za mobilne uređaje uključuju Trust Wallet, Coinbase Wallet i Exodus. Pri odabiru između hardverskog i softverskog novčanika za mobilne uređaje, trebate uzeti u obzir svoje sigurnosne potrebe i preferencije. Hardverski novčanici nude višu razinu sigurnosti jer privatni ključevi ostaju izvan dosega interneta, ali mogu biti skuplji i manje praktični za svakodnevno korištenje. S druge strane, softverski novčanici su obično besplatni ili jeftiniji, ali zahtijevaju pažljivo upravljanje sigurnosnim aspektima mobilnog uređaja na kojem se koriste.

Prednosti i nedostaci

Prednosti:

 • Praktičnost i dostupnost – softverski novčanici su instalirani na mobilne uređaje i omogućuju korisnicima jednostavan pristup svojim kriptovalutama kad god su im potrebne. Mobilni uređaji su široko rasprostranjeni i praktični za svakodnevnu upotrebu, stoga je pristup novčaniku jednostavan i brz.
 • Brza i jednostavna upotreba – softverski novčanici obično nude intuitivna sučelja koja omogućuju brzu i jednostavnu izvršavanje transakcija. Korisnici mogu lako generirati transakcijske adrese, slati i primati kriptovalute te pratiti povijest transakcija.
 • Dostupnost značajki – softverski novčanici često nude različite značajke koje olakšavaju upravljanje kriptovalutama. To može uključivati QR kodove za jednostavno primanje sredstava, integraciju s različitim kriptoburzama, podršku za različite kriptovalute itd.
 • Besplatni ili jeftiniji – većina softverskih novčanika je besplatna za preuzimanje i korištenje. Postoje i premium verzije koje pružaju dodatne značajke, ali su obično dostupne po pristupačnoj cijeni.

Nedostaci:

 • Sigurnosni rizici – softverski novčanici su povezani s internetom, što ih čini potencijalno izloženima sigurnosnim prijetnjama. To uključuje rizik od hakiranja, zlonamjernih aplikacija, phishing napada i krađe podataka. Sigurnost softverskih novčanika ovisi o sigurnosti samog uređaja na kojem su instalirani, kao i o sigurnosnim praksama korisnika.
 • Ovisnost o uređaju – softverski novčanici ovise o mobilnom uređaju na kojem su instalirani. Ako se uređaj izgubi, ukrade ili ošteti bez mogućnosti oporavka sigurnosne kopije, korisnik može izgubiti pristup svojim kriptovalutama.
 • Potencijalna nespojivost – neki softverski novčanici mogu biti specifični za određene operativne sustave ili mobilne platforme. To može ograničiti dostupnost novčanika na određenim uređajima, što može biti izazovno za korisnike koji koriste različite platforme.
 • Tehnička pitanja – korištenje softverskog novčanika može zahtijevati određeno tehničko razumijevanje i upoznatost s postupkom korištenja. Neke korisnike, posebno one manje tehnički osposobljene, može biti izazovno postaviti i upravljati softverskim novčanikom.

Pregled najboljih mobilnih kripto novčanika

Pregled najboljih mobilnih kripto novčanika

U nastavku slijede recenzije nekih od najpopularnijih mobilnih kripto novčanika koji omogućuju korisnicima pohranu, upravljanje i razmjenu njihovih digitalnih sredstava. Istaknut ćemo njihove prednosti, značajke i korisničko iskustvo. Od softverskih novčanika poput Trust Walleta i Coinbase Walleta, do hardverskih novčanika kao što su Ledger i Trezor, saznajte više o ovim popularnim platformama i kako mogu unaprijediti vaše iskustvo s kriptovalutama.

Trust Wallet

Trust Wallet je mobilni kripto novčanik dostupan za iOS i Android uređaje. Osmišljen je s ciljem pružanja sigurnog, intuitivnog i praktičnog načina upravljanja različitim kriptovalutama. Omogućuje pohranu, slanje i primanje različitih kriptovaluta. Osnovan 2017. godine, aplikacija je stekla popularnost zbog svoje jednostavnosti korištenja i sigurnosnih značajki. Trust Wallet je prvobitno bio dizajniran za Ethereum i ERC-20 tokene, ali je kasnije proširio podršku na mnoge druge kriptovalute i blockchain platforme.

Prednosti:

 • Sigurnost – Trust Wallet koristi najviše sigurnosne standarde kako bi osigurao sigurnost korisničkih sredstava. Privatni ključevi se generiraju i čuvaju samo na korisnikovom uređaju, što znači da korisnici imaju potpunu kontrolu nad svojim sredstvima.
 • Jednostavnost korištenja – Trust Wallet ima intuitivno sučelje koje je jednostavno za navigaciju i upotrebu, čak i za korisnike bez prethodnog iskustva s kriptovalutama. Uključuje značajke poput brzog slanja, primanja i pregleda transakcija.
 • Podrška za mnoge kriptovalute – Trust Wallet podržava širok spektar kriptovaluta, uključujući Bitcoin, Ethereum, Binance Coin, Litecoin, Ripple i mnoge druge. Korisnici mogu pohraniti i upravljati različitim kriptovalutama unutar jedne aplikacije.
 • DeFi integracija – Trust Wallet je integriran s mnogim popularnim DeFi (Decentralized Finance) aplikacijama. Korisnici mogu pristupiti DeFi protokolima, sudjelovati u stakingu i pružanju likvidnosti direktno iz Trust Walleta.
 • Dostupnost hardverske podrške – Trust Wallet je kompatibilan s različitim hardverskim novčanicima, kao što su Ledger i Trezor, što pruža dodatni sloj sigurnosti za korisnike.

Značajke:

 • Mogućnost stvaranja više novčanika za različite kriptovalute.
 • Pregled stanja i povijesti transakcija.
 • Podrška za slanje i primanje kriptovaluta putem QR koda.
 • Integracija s DApps (Decentralized Applications) i DeFi protokolima.
 • Jednostavno upravljanje tokenima i NFT-ima.
 • Povezivanje s korisničkim Ethereum dApp

MetaMask

MetaMask je softverski digitalni novčanik za kriptovalute koji se integrira s popularnim preglednicima kao što su Google Chrome i Mozilla Firefox, dakle ekstenzija preglednika i mobilna aplikacija koja omogućuje korisnicima pristup i interakciju s Ethereum blockchainom i decentraliziranim aplikacijama (dApps). Funkcionira kao most između korisnika i Ethereum mreže, omogućavajući im da pregledavaju, šalju, primaju i upravljaju Ethereum kriptovalutama i tokenima.

Prednosti:

 • Jednostavna integracija – MetaMask se lako integrira s popularnim preglednicima, što omogućuje korisnicima jednostavan pristup Ethereum mreži i dAppovima bez potrebe za preuzimanjem posebnog softvera.
 • Praktičnost i mobilnost – MetaMask je dostupan kao mobilna aplikacija, što korisnicima omogućuje upravljanje svojim Ethereum računima i korištenje decentraliziranih aplikacija putem svojih mobilnih uređaja.
 • Jednostavno upravljanje Ethereum transakcijama – MetaMask omogućuje korisnicima slanje, primanje i pregledavanje povijesti Ethereum transakcija. Također omogućuje prilagodbu naknada za transakcije kako bi korisnici mogli optimizirati brzinu i troškove transakcija.
 • Podrška za dApps – MetaMask je popularan izbor među korisnicima dAppova jer olakšava pristup i interakciju s decentraliziranim aplikacijama. Korisnici mogu pregledavati, istraživati i koristiti različite dAppove izravno iz sučelja MetaMask-a.

Značajke:

 • Stvaranje i upravljanje više Ethereum računa.
 • Pregledavanje i interakcija s decentraliziranim aplikacijama (dApps) na Ethereum mreži.
 • Slanje i primanje Ethereum kriptovaluta i tokena.
 • Pregledavanje povijesti transakcija i prilagodba naknada.
 • Intuitivno sučelje s jednostavnom navigacijom i postavljanjem.

Važno je napomenuti da MetaMask podržava samo Ethereum blockchain i pripadajuće tokene, pa nije prikladan za pohranu drugih kriptovaluta.

close up wallet with cryptocurrency coins and doll utc

Edge

Edge je mobilna aplikacija dostupna za Android i iOS uređaje koja omogućuje korisnicima pohranu, slanje, primanje i upravljanje različitim kriptovalutama. Sa sučeljem prilagođenim korisnicima, Edge cilja na jednostavnost korištenja, bez žrtvovanja sigurnosti.

Prednosti:

 • Jednostavnost korištenja – Edge je dizajniran s naglaskom na jednostavnost korištenja, pružajući intuitivno sučelje i korisničko iskustvo, što ga čini pristupačnim i pogodnim za širok spektar korisnika, bez obzira na njihovo prethodno iskustvo s kriptovalutama.
 • Sigurnost – Edge koristi napredne sigurnosne značajke kako bi zaštitio kriptovalute. Privatni ključevi se generiraju i pohranjuju izravno na korisnikovom uređaju, što znači da korisnici imaju potpunu kontrolu nad svojim sredstvima. Također podržava autentifikaciju s više potpisa i dvofaktornu provjeru autentičnosti za dodatnu sigurnost.
 • Višestruka podrška kriptovaluta – Edge podržava širok spektar kriptovaluta, uključujući popularne kao što su Bitcoin, Ethereum, Litecoin i mnoge druge, što omogućuje korisnicima upravljanje različitim kriptovalutama na jednom mjestu.
 • Integrirana razmjena – Edge nudi integriranu mogućnost razmjene kriptovaluta unutar aplikacije, bez potrebe za korištenjem drugih platformi.

Značajke:

 • Pohrana i upravljanje raznim kriptovalutama.
 • Jednostavno slanje i primanje kriptovaluta putem QR kodova.
 • Integrirana razmjena kriptovaluta.
 • Sigurnosne značajke poput autentifikacije s više potpisa i dvofaktorne provjere autentičnosti.
 • Mogućnost povezivanja s drugim aplikacijama i uslugama putem API-ja.

Coinomi

Coinomi je mobilna aplikacija dostupna za Android i iOS uređaje koja podržava širok spektar kriptovaluta. Omogućuje korisnicima jednostavan pristup njihovim digitalnim sredstvima i olakšava slanje, primanje i pohranu kriptovaluta.

Prednosti:

 • Širok izbor podržanih kriptovaluta – Coinomi podržava veliki broj kriptovaluta, uključujući popularne kao što su Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple i mnoge druge.
 • Jednostavnost korištenja – Coinomi pruža intuitivno sučelje koje je jednostavno za korištenje, čak i za početnike u svijetu kriptovaluta. Korisnici mogu brzo i lako slati, primati i pregledavati svoje kriptovalute putem aplikacije.
 • Sigurnost Coinomi koristi enkripciju i sigurnosne protokole kako bi osigurao sigurnost korisničkih sredstava. Privatni ključevi se generiraju i pohranjuju izravno na uređaju korisnika, pružajući im potpunu kontrolu nad svojim sredstvima.
 • Integriran trading – Coinomi nudi integrirane usluge tradinga kriptovaluta unutar samog novčanika.

Značajke:

 • Pohrana, slanje i primanje različitih kriptovaluta.
 • Integracija s decentraliziranim burzama (DEX) za trgovanje kriptovalutama.
 • Enkripcija i sigurnosne značajke za zaštitu korisničkih sredstava.
 • Prilagodljive naknade za transakcije.
 • Upravljanje više novčanika za različite kriptovalute.

Crypterium

Crypterium je mobilna aplikacija dostupna za Android i iOS uređaje koja kombinira novčanik, trading i bankovne usluge za kriptovalute. Omogućuje korisnicima jednostavan pristup svojim kriptovalutama i integrira se s tradicionalnim financijskim sustavom kako bi olakšao upotrebu kriptovaluta u svakodnevnim financijskim transakcijama.

Prednosti:

 • Jednostavnost korištenja – Crypterium pruža jednostavno i intuitivno sučelje koje omogućuje korisnicima brzo upravljanje svojim digitalnim sredstvima. Registracija i postavljanje novčanika su jednostavni procesi, prilagođeni kako iskusnim korisnicima, tako i početnicima.
 • Brze transakcije – Crypterium nudi brze transakcije putem svoje mreže, omogućavajući korisnicima da brzo i učinkovito šalju, primaju i mijenjaju kriptovalute.
 • Integracija s tradicionalnim financijskim sustavom – Crypterium se integrira s tradicionalnim financijskim uslugama poput bankovnih kartica, omogućavajući korisnicima da koriste kriptovalute za svakodnevne transakcije kao što su plaćanja u trgovinama i povlačenje gotovine putem bankomata.
 • Sigurnost – Crypterium koristi sigurnosne protokole kako bi zaštitio sredstva korisnika. Privatni ključevi se pohranjuju na samom uređaju korisnika, pružajući im potpunu kontrolu nad svojim sredstvima.

Značajke:

 • Pohrana, slanje i primanje kriptovaluta.
 • Brze transakcije.
 • Mogućnost plaćanja kriptovalutama u trgovinama i isplata gotovine putem bankomata.
 • Integracija s tradicionalnim financijskim uslugama poput bankovnih kartica.
 • Pregled transakcijske povijesti i stanja računa.
application for payment on the smartphone screen o utc

Blockchain.com

Blockchain.com je popularan mobilni novčanik koji pruža korisnicima jednostavan pristup njihovim kriptovalutama. Dostupan je kao mobilna aplikacija za Android i iOS uređaje, kao i putem web sučelja. Novčanik podržava razne kriptovalute, uključujući Bitcoin, Ethereum i Bitcoin Cash.

Prednosti:

 • Sigurna pohrana – Blockchain.com koristi visoke sigurnosne standarde kako bi zaštitio korisničke sredstva. Privatni ključevi se generiraju i pohranjuju na samom uređaju korisnika, pružajući im potpunu kontrolu nad svojim kriptovalutama.
 • Jednostavan za korištenje – Sučelje Blockchain.com novčanika je intuitivno i prilagođeno korisnicima različitog iskustva. Korisnici mogu jednostavno slati, primati i pregledavati svoje kriptovalute putem aplikacije.
 • Integriran trading – Blockchain.com nudi integrirane usluge razmjene kriptovaluta putem partnera, što korisnicima omogućuje jednostavnu razmjenu kriptovaluta unutar samog novčanika.
 • Preglednost i transparentnost – Blockchain.com pruža korisnicima preglednost transakcija i stanja računa. Korisnici mogu lako pratiti svoje transakcije i provjeriti stanje svojih kriptovaluta.

Značajke:

 • Pohrana, slanje i primanje različitih kriptovaluta.
 • Integracija s integriranim uslugama razmjene kriptovaluta.
 • Preglednost transakcija i stanja računa.
 • Mogućnost slanja i primanja kriptovaluta putem QR kodova.
 • Sigurnosne značajke kao što su dvofaktorni provjeri identiteta.

Coinbase Wallet

Coinbase Wallet je mobilni kripto novčanik koji je razvila poznata kripto burza Coinbase, a omogućuje korisnicima sigurno pohranjivanje, slanje i primanje različitih kriptovaluta. Mobilna je aplikacija koja omogućuje korisnicima upravljanje njihovim kriptovalutama izravno na njihovim mobilnim uređajima. Wallet podržava širok spektar kriptovaluta i omogućuje korisnicima kontrolu nad svojim privatnim ključevima.

Prednosti:

 • Sigurnost – Coinbase Wallet koristi visoke sigurnosne standarde kako bi zaštitio sredstva korisnika. Privatni ključevi se pohranjuju izravno na korisničkom uređaju, što pruža potpunu kontrolu nad sredstvima.
 • Integracija s Coinbase – s obzirom na to da je Coinbase Wallet razvio Coinbase, korisnici mogu jednostavno povezati svoje Coinbase račune s novčanikom, što im omogućuje jednostavan prijenos sredstava između Coinbase burze i novčanika.
 • Podrška za ERC-20 tokene – Coinbase Wallet se fokusira na Ethereum ekosustav i podržava pohranu i upravljanje ERC-20 tokenima. Korisnici mogu sudjelovati u ICO-ima, koristiti decentralizirane aplikacije (DApps) i pristupiti drugim Ethereum uslugama.
 • Jednostavnost korištenja – sučelje Coinbase Walleta je intuitivno čineći ga pristupačnim i korisnicima početnicima bez tehničkog znanja o kriptovalutama.
 • Sigurnosne značajke – Coinbase Wallet podržava višefaktorsku provjeru identiteta (2FA), omogućujući dodatni sloj sigurnosti prilikom pristupa novčaniku.

Značajke:

 • Mogućnost pohrane različitih kriptovaluta.
 • Mogućnost slanja i primanja kriptovaluta putem QR koda.
 • Integracija s DApps i DeFi protokolima.
 • Pregled stanja i povijesti transakcija.
 • Podrška za prilagođavanje naknada za transakcije.
 • Kompatibilnost s hardverskim novčanicima.

Exodus

Exodus je popularan mobilni kripto novčanik koji omogućuje korisnicima pohranjivanje, upravljanje i razmjenu različitih kriptovaluta. Sučeljem je privlačan i jednostavan za korištenje te podržava širok spektar kriptovaluta. Razvijen je s ciljem pružanja korisnicima jednostavnog i intuitivnog iskustva u upravljanju njihovim digitalnim sredstvima.

Prednosti:

 • Višestruka podrška kriptovalutama – Exodus podržava više od 100 različitih kriptovaluta, uključujući Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple i mnoge druge. Korisnici mogu lako pohranjivati i upravljati različitim kriptovalutama unutar jedne aplikacije.
 • Jednostavnost korištenja – Exodus se ističe svojim intuitivnim sučeljem, što ga čini pogodnim i za početnike u svijetu kriptovaluta. Nudi pregledno sučelje za praćenje stanja, povijest transakcija i jednostavno slanje i primanje kriptovaluta.
 • Integracija s hardverskim novčanicima – Exodus je kompatibilan s nekoliko popularnih hardverskih novčanika kao dodatni sigurnosni sloj, čime korisnicima omogućuje da pohrane svoje privatne ključeve izvan mobilnog uređaja, što povećava sigurnost njihovih kriptovaluta.
 • Trading unutar novčanika – Exodus pruža mogućnost trgovanja kriptovaluta unutar samog novčanika. Korisnici mogu jednostavno zamijeniti jednu kriptovalutu za drugu bez potrebe za napuštanjem aplikacije i korištenja vanjskih burzi.
 • Sigurnost – Exodus koristi šifriranje i sigurnosne mehanizme kako bi zaštitio korisničke privatne ključeve i sredstva. Također omogućuje korisnicima postavljanje sigurnosnih značajki kao što su lozinke i 2FA (dvostruka provjera autentičnosti).

Značajke:

 • Pregledan prikaz portfolija s mogućnošću praćenja vrijednosti i stanje sredstava.
 • Brzo slanje i primanje kriptovaluta putem QR koda.
 • Pregled povijesti transakcija i detalji o transakcijama.
 • Integracija s hardverskim novčanicima kao što su Trezor i Ledger.
 • Mogućnost trgovanja kriptovalutama unutar novčanika.
 • Praćenje cijena i grafikona kriptovaluta.
calculatin earnings utc

Atomic Wallet

Atomic Wallet je mobilna aplikacija dizajnirana za pružanje sigurnog i jednostavnog načina upravljanja kriptovalutama na mobilnim uređajima. Ovaj novčanik podržava razne kriptovalute i integrira se s decentraliziranim burzama kako bi omogućio korisnicima brzu i jednostavnu razmjenu digitalnih sredstava.

Prednosti:

 • Sigurnost – Atomic Wallet koristi visoku razinu sigurnosnih standarda kako bi zaštitio sredstva korisnika. Privatni ključevi se generiraju i pohranjuju izravno na korisničkom uređaju, pružajući potpunu kontrolu nad sredstvima.
 • Višestruka podrška kriptovalutama – Atomic Wallet podržava veliki broj kriptovaluta, uključujući Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple i mnoge druge. Korisnici mogu pohranjivati i upravljati različitim kriptovalutama unutar jedne aplikacije.
 • Integracija s decentraliziranim burzama – Atomic Wallet omogućuje korisnicima brzu i sigurnu razmjenu kriptovaluta putem integracije s decentraliziranim burzama, što omogućuje korisnicima da trguju svojim digitalnim sredstvima izravno iz novčanika.
 • Jednostavnost korištenja – sučelje Atomic Walleta je intuitivno i olakšava upravljanje kriptovalutama i izvršavanje transakcija.
 • Sigurnosne značajke – Atomic Wallet podržava sigurnosne značajke kao što su lozinke, sigurnosna kopija i enkripcija. Također podržava hardverske novčanike kao dodatni sloj sigurnosti.

Značajke:

 • Pregledan prikaz portfolija s mogućnošću praćenja stanja i vrijednosti sredstava.
 • Brzo slanje i primanje kriptovaluta putem QR koda.
 • Integracija s decentraliziranim burzama za razmjenu kriptovaluta.
 • Sigurnosne značajke kao što su lozinke i sigurnosna kopija.
 • Praćenje cijena i grafikona kriptovaluta.
 • Mogućnost sudjelovanja u stakingu i delegiranju kriptovaluta.

Ledger

Ledger je tvrtka koja proizvodi hardverske novčanike, posebne fizičke uređaje dizajnirane za pohranu kriptovaluta. Hardverski novčanici pružaju korisnicima privatne ključeve i omogućuju potpisivanje transakcija izvan interneta, čime se minimizira rizik od hakiranja ili krađe sredstava. Njihovi hardverski novčanici dizajnirani su da pruže visoku razinu sigurnosti i zaštitu za pohranu kriptovaluta. 

Prednosti:

 • Visoka razina sigurnosti – jedna od glavnih prednosti Ledgera je visoka sigurnost koju pružaju. Privatni ključevi se generiraju i čuvaju izravno na hardverskom novčaniku, izolirani od interneta i potencijalnih sigurnosnih prijetnji, čime se smanjuje rizik od krađe ili gubitka kriptovaluta.
 • Podrška za razne kriptovalute – Ledger podržava širok spektar kriptovaluta, uključujući Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin i mnoge druge. Korisnici mogu pohranjivati i upravljati različitim kriptovalutama na jednom hardverskom novčaniku.
 • Jednostavno korištenje – Ledgerovi hardverski novčanici obično imaju intuitivno sučelje koje je jednostavno za korištenje, čak i za korisnike koji su manje iskusni u području kriptovaluta. Postupak postavljanja novčanika i izvršavanje transakcija obično je prilično jednostavan.
 • Sigurnosne značajke – Ledgerovi novčanici često dolaze s dodatnim sigurnosnim značajkama poput PIN koda i dvostrukog provjeravanja autentičnosti (2FA) kako bi se dodatno zaštitio pristup novčaniku i transakcijama.

Značajke:

 • Generiranje i pohrana privatnih ključeva na samom hardverskom novčaniku.
 • Mogućnost pohrane različitih kriptovaluta na jednom novčaniku.
 • Sučelje za upravljanje i pregledavanje kriptovaluta.
 • Potpisivanje transakcija izvan interneta radi veće sigurnosti.
 • Sigurnosne značajke poput PIN koda i dvostrukog provjeravanja autentičnosti (2FA).
 • Kompatibilnost s različitim platformama i softverima za upravljanje kriptovalutama.

Ostali vrijedni spomena novčanici

Osim već spomenutih walleta, postoje i drugi kripto novčanici koji nude različite značajke i mogućnosti, a vrijedni su spomena. Evo nekoliko primjera:

Trezor – Trezor je još jedan popularan hardverski novčanik koji pruža visoku razinu sigurnosti za pohranu kriptovaluta. Ima jednostavno sučelje i podržava širok spektar kriptovaluta.

Mycelium – Mycelium je softverski novčanik za mobilne uređaje poznat po svojoj sigurnosti i naprednim značajkama. Pruža mogućnost integracije s hardverskim novčanicima, podržava više potpisa i omogućuje brzu razmjenu kriptovaluta.

Electrum – Electrum je softverski novčanik za Bitcoin ili tzv. bitcoin novčanik koji se ističe svojom brzinom i jednostavnošću. Omogućuje korisnicima kontrolu nad svojim privatnim ključevima i podržava razne napredne značajke, poput više potpisa i hardverske podrške.

GreenAddress – GreenAddress je softverski novčanik s naglaskom na sigurnost i privatnost. Pruža dodatne sigurnosne značajke poput više potpisa i dvofaktornog provjeravanja autentičnosti. Također podržava brzu i jednostavnu razmjenu kriptovaluta.

Zaključak

U zaključku, mobilni kripto novčanici su postali neizostavan alat za sve one koji se bave kriptovalutama. Oni omogućuju korisnicima da pohrane, upravljaju i razmjenjuju svoje digitalne valute na jednostavan i siguran način. Softverski novčanici poput Trust Walleta, Coinbase Walleta, MetaMaska i Edgea pružaju širok spektar značajki i jednostavno korisničko iskustvo putem mobilnih aplikacija. S druge strane, hardverski novčanici poput Ledgera i Trezora nude višu razinu sigurnosti jer privatni ključevi ostaju izvan dosega interneta. Važno je odabrati novčanik koji najbolje odgovara vašim potrebama i preferencijama, uzimajući u obzir faktore poput sigurnosti, jednostavnosti korištenja i podržanih kriptovaluta. Bez obzira na odabir, mobilni kripto novčanici pružaju korisnicima kontrolu nad njihovim digitalnim sredstvima i omogućuju im sudjelovanje u rastućem svijetu kriptovaluta.

FAQ

Koji su najbolji kripto mobilni novčanici?

Postoji nekoliko kripto mobilnih novčanika koji su popularni, a neke od najboljih opcija uključuju Trust Wallet, Coinbase Wallet, Exodus, Atomic Wallet, Ledger Live i mnoge druge. Svaki od ovih novčanika ima svoje prednosti i značajke, pa je važno razmotriti vlastite potrebe i preferencije pri odabiru.

Kako odabrati pravi kripto mobilni novčanik za sebe?

A: Odabir pravog kripto mobilnog novčanika ovisi o vašim potrebama. Prvo, razmislite o sigurnosti. Ako vam je sigurnost prioritet, možda biste željeli uzeti u obzir hardverski novčanik poput Ledgera ili Trezora. Ako vam je važna jednostavnost korištenja i pristup raznim kriptovalutama, softverski novčanici poput Trust Walleta ili Coinbase Walleta mogu biti dobar izbor. Također, provjerite podržane kriptovalute, značajke, integracije i povratne informacije korisnika prije donošenja konačne odluke.

Jesu li mobilni novčanici sigurni za pohranu kriptovaluta?

Mobilni novčanici mogu biti sigurna opcija za pohranu kriptovaluta ako se pridržavate određenih sigurnosnih praksi. Važno je odabrati renomiran i pouzdan novčanik, a zatim pratiti upute za sigurnosne postavke i zaštitu privatnih ključeva. Preporučuje se korištenje jakih lozinki, aktiviranje dvofaktorne provjere identiteta i izbjegavanje dijeljenja privatnih ključeva s nepouzdanim izvorima. Također je važno redovito ažurirati novčanik na najnoviju verziju i provjeravati sigurnosne preporuke.

Jesu li mobilni novčanici besplatni?

Većina mobilnih novčanika nudi besplatne verzije s osnovnim značajkama. Međutim, neki novčanici mogu imati dodatne premium značajke koje se plaćaju ili provizije na transakcije. Također, treba provjeriti moguće troškove povezane s razmjenom kriptovaluta unutar novčanika. Prije korištenja mobilnog novčanika, dobro je proučiti dostupne informacije o cijenama i provizijama kako biste bili svjesni mogućih troškova.

Je li moguće koristiti isti novčanik na više mobilnih uređaja?

Mnogi mobilni novčanici omogućuju korisnicima sinkronizaciju i korištenje istog novčanika na više mobilnih uređaja. Sinkronizacija se obično postiže putem sigurnog zapisa ili oporavka koji sadrži privatne ključeve. Na taj način, korisnici mogu pristupiti svojim sredstvima i izvršavati transakcije na različitim uređajima, što može biti praktično za korisnike koji imaju više mobilnih uređaja ili žele pristupiti svojim sredstvima na različitim mjestima.


Pobjednici x

Počnite odmah trgovati