Započnite svoje kripto trgovanje s DEMO računom
stock exchange graph
stock exchange graph

Kako Kupiti i Prodati Kriptovalute u Hrvatskoj 2023

Last updated:

Pitate se “kako kupiti kriptovalute u Hrvatskoj u 2023 godini”? Možda tražite povoljnu kripto mjenjačnicu ili možda čak brokera koji se bavi kupnjom i prodajom  kriptovaluta s obzirom da  je kupnja i prodaja digitalnih valuta dostupnija nego ikad. Morate znati kako pronaći kriptovalutu koja vam najbolje odgovara, uključujući kako, gdje i razlikuje li se od trgovanja fiksnim valutama poput USD, CAD i EUR.

Što je kriptovaluta?

Kriptovaluta je digitalna valuta koja se koristi za plaćanje roba i usluga na internetu. Također je poznata i  kao virtualna valuta ili digitalni novac.

Središnja banka ili vlada ne izdaje kriptovalute. Umjesto toga, one se stvaraju i njima se trguje na peer-to-peer mreži, što znači da se sredstva mogu prenositi anonimno i neovisno o bilo kojoj trećoj strani.

Korištenje kriptovaluta naglo je poraslo od 2009. godine, kada je prva kriptovaluta, Bitcoin, predstavljena tržištu digitalnih valuta. Danas postoji više od 1000 kriptovaluta dostupnih za kupnju i razmjenu.

Što je kriptovaluta?

Da biste kupovali ili prodavali kriptovalute u Hrvatskoj, morate se prijaviti za račun na platformi za razmjenu koja vam omogućuje kupnju ili prodaju kriptovaluta izravno iz vaše lokalne flat valute.

Kriptovalute ne izdaje, ne kontrolira niti regulira nijedna banka, tvrtka ili vlada. Umjesto toga, one se stvaraju kroz proces koji se zove rudarenje. Rudarstvo uključuje korištenje računala za rješavanje složenih matematičkih problema koji provjeravaju transakcije na blockchain mreži. Transakcije se bilježe u javnoj knjizi poznatoj kao blockchain; ova knjiga bilježi sve transakcije ikada napravljene korištenjem kriptovaluta kao što su Bitcoin (BTC), Ether (ETH), Litecoin (LTC) i Ripple (XRP). Knjigu vode rudari koji primaju nagrade za svoj rad kroz novo iskovane novčiće.

Gdje kupiti kriptovalute?

Kriptovalute su relativno nova pojava, no u Hrvatskoj poprimaju sve veću popularnost. Ako želite kupiti ili prodati kriptovalute u Hrvatskoj, postoji nekoliko načina da to i učinite:

Prvo, možete kupiti ili prodati kriptovalute online. Mnoge od platformi za kupnju kriptvaluta nude opciju kupnje i prodaje kriptovaluta za fiat valutu (dolare ili eure) i polaganje sredstava na vaš račun. Osim toga, neke mjenjačnice daju korisnicima pristup privatnim ključevima koji im omogućuju prijenos kriptovaluta sa svojih računa kada su spremni unovčiti svoju zaradu.

stock exchange or bourse

Druga opcija je korištenje bankomata namjenjenih kupnji kriptovaluta. Ovi bankomati vam omogućuju da položite gotovinu u svoj digitalni novčanik i podignete je čim transakciju potvrdi blockchain mreža u kojoj je ta određena kriptovaluta pohranjena (obično traje oko 10 minuta). 

Budite svjesni rizika prije nego što krenete sa kupnjom i prodajom kriptovaluta

Prije nego što kupite ili prodate kriptovalute u Hrvatskoj,morare biti svjesni rizika ulaganja u kriptovalute.

Kriptovaluta  nova je opcija ulaganja, ali nije bez rizika. Tržište je nestabilno i podložno manipulaciji trgovaca i drugih aktera. Ako razmišljate o kupnji bilo koje kriptovalute, svakako prvo istražite tržište i kupca prije nego se odlučite za kupnju kriptovalute.

Također biste trebali znati da postoji mnogo različitih vrsta kriptovaluta, od kojih svaka ima svoju jedinstvenu svrhu i upotrebu. 

Ako ste spremni kupiti kriptovalute u Hrvatskoj, slijedite ove korake:

1) Saznajte koju kriptovalutu želite kupiti ili prodati.

2) Pronađite mjenjačnicu u kojoj to možete učiniti koristeći hrvatske kune (HRK).

3) Prenesite novac sa svog bankovnog računa u HRK u toj mjenjačnici.

Kako kupiti i prodati kriptovalute u hrvatskoj 2023

Nijedna središnja banka ili vlada ne reguliraju kriptovalute, pa ih zakoni o zaštiti potrošača ne štite. To znači da ako kupite kriptovalute i njihova vrijednost padne, nema jamstva da ćete dobiti  svoj novac natrag.

Osim toga, ne postoji nikakva zaštita od prijevare pri kupnji i prodaji kriptovaluta. Ako vam netko prijevarom oduzme vaš novac, ništa ga ne sprječava da to opet učini!

Konačno, mjenjačnice kriptovaluta mogu se zatvoriti u bilo kojem trenutku bez prethodne obavijesti ili razloga. Možda nećete moći pristupiti svom novcu ili ga prenijeti negdje drugdje.

Odredite svoju dugoročnu strategiju

Kupnja kriptovaluta u Hrvatskoj može biti  komplicirana, ali postoji mnogo načina na koji možete kupiti kriptovalute. Možete koristiti razmjenu poput Bitstampa ili  možete koristiti online brokera kao što je Coinbase, koji ima više od 13 milijuna kupaca i omogućuje vam kupnju Bitcoina, Ethereuma i Litecoina s fiat valutom.

Nakon što ste se informirali o tome kako kupiti kriptovalute u Hrvatskoj, sljedeći korak je određivanje vaše dugoročne strategije. Najčešće strategije su:

1) HODLing—drži valutu! Ova strategija uključuje nisku kupnju i držanje svojih kovanica dok im vrijednost u nekom trenutku ne naraste.

2) Dnevno trgovanje—Kupnja i prodaja kovanica tijekom dana tako da imate mogučnosti zarade na malim fluktuacijama cijena do kraja tjedna.

3) Skalpiranje—Ova strategija uključuje kupnju po niskoj cijeni i prodaju po visokoj cijeni unutar nekoliko minuta ili sati nakon kupnje.

4) Swing Trading—Kupovanje kada su cijene niske, ali zadržavanje tih kovanica dok ne porastu iznad određene točke prije nego što ih ponovno prodate uz profit.

golden bitcoin cryptocurrency in hand of busines

Dugoročna strategija je najbolji način da zaštitite svoje investicije. Glavni cilj dugoročne strategije je osigurati stabilan prihod i osigurati da zadržite sav svoj novac.

Da biste to postigli, morate osigurati da novčići koje kupujete imaju veliku vjerojatnost povećanja vrijednosti tijekom vremena. To će vam omogućiti da ih prodate u bilo kojem trenutku bez gubitka novca 

Odlučite gdje ćete kupiti svoju kriptovalutu

Prije nego počnete kupovati kriptovalutu, morate odlučiti gdje ćete je kupiti. Dostupne su mnoge opcije za kupnju kriptovaluta, uključujući mjenjačnice, peer-to-peer platforme i bankomati. Svaki nudi različite značajke, ali svi imaju jedno zajedničko: omogućuju korisnicima kupnju, prodaju i trgovanje kriptovalutama.

Ako želite kupiti kriptovalutu kreditnom karticom ili bankovnim transferom, mjenjačnica je najbolja opcija. Međutim, peer-to-peer platforme mogu biti bolje prilagođene vašim potrebama ako želite više anonimnosti ili izbjegavate plaćanje naknada za korištenje kreditnih kartica ili bankovnih prijenosa.

Mjenjačnica

Burze mjnjačnica su web stranice na kojima se sastaju kupci i prodavači kako bi trgovali kriptovalutama. Oni obično naplaćuju malu naknadu za svaku transakciju, koju obično plaća prodavač kada prodaje svoju digitalnu valutu. Ova naknada varira ovisno o mjenjačnici  koju odaberete, ali će uvijek biti niža od one koju biste platili da idete preko posrednika kao što je Coinbase ili Coinmama.

Kada trgujete na mjenjačnici, nema potrebe da ostavljate svoje  osobne podatke  osim vaše adrese e-pošte i lozinke. Međutim, neke mjenjačnice mogu zahtijevati dodatne informacije, kao što je osobna iskaznica, prije nego što vam dopuste povlačenje sredstava sa vašeg računa na vaš bankovni račun ili račun kreditne kartice.

Blockchain je sigurna mreža

Najveći  nedostatak korištenja mjenjačnice je to što zahtijeva povjerenje u treće strane koje kontroliraju sva korisnička sredstva u bilo kojem trenutku (a ponekad čak i kontroliraju pristup).

Bankomat

Bankomati su jednostavni za korištenje. Sve što trebate učiniti je unijeti svoj PIN i slijediti upute na ekranu. Također možete koristiti bankomat za podizanje gotovine sa svog bankovnog računa ako vam nije ugodno kupovati kriptovalutu od odabranog  pružatelja usluga.

Bankomate možete pronaći u većini velikih gradova i mjesta u Hrvatskoj, ali ne prihvaćaju svi međunarodne kartice niti nude širok raspon usluga. Neki automati prihvaćaju samo hrvatsku kunu (HRK), a ne eure (EUR), stoga provjerite želite li kune prije nego upotrijebite jedan od ovih bankomata!

bitcoin golden coin wallet and pos terminal on ye utc

Međutim, bitno je napomenuti da neki bankomati samo ponekad omogućuju kupnju svih vrsta kriptovaluta. Većina ih podržava samo Bitcoin i Ethereum, dok drugi mogu nuditi  samo jedan ili dva druga novčića.

Osim toga, neki će bankomati zahtijevati od vas da imate račun u banci u koja je u vlasništvu bankomata prije nego što ga možete koristiti.

Peer-to-peer

Ako tražite peer-to-peer mjenjačnicu kriptovalute, u Hrvatskoj postoji nekoliko opcija. Peer-to-peer razmjena omogućuje kupnju i prodaju kriptovaluta izravno od drugih korisnika. Možete birati između nekoliko načina plaćanja, uključujući gotovinu, bankovni prijenos i kreditnu karticu.

Većina ovih mjenjačnica zahtijeva da se registrirate prije bilo kakvog trgovanja. To će im omogućiti da potvrde vaš identitet i potvrdite  da ste stariji od 18 godina. No moguča su i neka  ograničenja koliko novca možete položiti svaki dan ili tjedan.

Druga glavna razlika između peer-to-peer i običnih mjenjačnica je u tome što imaju niže naknade od tradicionalnijih mjenjača. Međutim, oni također imaju manje značajki i mogu ponuditi manje opcija plaćanja od nekih konkurenata.

Gdje držati kupljene kriptovalute?

Prvi način na koji možete držati svoje kupljene kriptovalute  je korištenje online novčanika. Ovo je najlakši način za njihovo pohranjivanje jer ne zahtijeva poseban softver ili hardver. Međutim, to također znači da su vaši novčići u opasnosti ako u potpunosti ne kontrolirate sigurnost web stranice.

Ako nemate hardverski novčanik, postoje druge mogućnosti za pohranjivanje vaše kriptovalute: papirnati novčanici ili softverski novčanici koji rade na vašem računalu ili mobilnom uređaju.

Gdje držati kupljene kriptovalute?

Koristite papirnati novčanik ili hardverski novčanik ako želite veću kontrolu nad sigurnošću svoje kriptovalute. Ove opcije pružaju veću sigurnost jer zahtijevaju privatni ključ kojem samo vi imate pristup—pa čak i ako netko drugi dobije pristup vašem računalu ili uređaju, i dalje neće moći pristupiti vašim sredstvima bez ovog ključa.

Važno je napomenuti da, bez obzira koju metodu odaberete, ako je privatni ključ vašeg novčanika izgubljen ili ukraden, ne postoji način da ga vratite i pristupite vašim sredstvima.

 Isplati li se kupovati CFD -ove na kriptovalutama?

U svijetu ulaganja postoji nekoliko načina na koji možete zaraditi novac. Neki zahtijevaju puno istraživanja i znanja o tržištu, dok su drugi pristupačniji novim investitorima. Međutim, većina ljudi mora shvatiti da čak i ako niste stručnjak u tom području, još uvijek možete zaraditi novac!

Najčešći način ulaganja u kriptovalute je putem CFD-ova (ugovora na razliku). Većina ljudi misli da su CFD-ovi samo druga riječ za dionice, ali to ipak nike tako! CFD-ovi su mnogo sigurniji i dostupniji od stvarnih dionica jer vam omogućuju kupnju samo dijela imovine umjesto cijele stvari. Ako je vaše predviđanje točno, zadržat ćete sav novac!

CFD-ovima je također mnogo lakše trgovati nego pravim dionicama jer ne zahtijevaju nikakvo posebno znanje ili vještine da bi ih pravilno koristili. Izričito su dizajnirani za početnike tako da ih svatko može koristiti bez ikakvih problema! Potrebna vam je samo platforma za trgovanje kao što je eToro, a zatim možete početi trgovati kriptovalutama!

Je li moguće zaraditi na kriptovalutama?

Da, moguće je zaraditi na kriptovalutama.

Prvi korak je da ih kupite. To možete učiniti na tri načina: putem online mjenjačnice, na bankomatu za kriptovalute ili izravnim kontaktom s prodavateljem putem Telegrama ili neke druge usluge za slanje poruka.

Je li moguće zaraditi na kriptovalutama?

Drugi korak je ulaganje u njih. Najbolji način da to učinite je trgovanje na kripto burzama. Međutim, druge opcije su manje uobičajene, ali isplativije: rudarenje i ulaganje u ICO (Initial Coin Offerings).

Treći korak je profit od vaše investicije. To možete učiniti tako da prodate svoju kripto imovinu i iskoristite sredstva za nešto drugo (kao što je kupnja robe ili usluga) ili ih zadržite dulje vrijeme prije nego što ih prodate.

Često postavljena pitanja

Kako kupiti kriptovalute u Hrvatskoj?

Kako kupiti kriptovalute u Hrvatskoj?

Najlakši način za kupnju kriptovaluta u Hrvatskoj je putem mjenjačnice.

Može li se zaraditi od kriptovaluta?

Da! Ako pametno ulažete, moguće je zaraditi od kriptovaluta.

Kako mogu prodati kriptovalute u 2022.?

Ako želite prodati svoje kriptovalute,  morate pronaći mjenjačnicu kriptovalute koja vam to omogućuje.

Pobjednici x

Počnite odmah trgovati